Presenečenja ni bilo. ACH Volley je dvanajstič postal državni prvak. Težav je imel manj, kot se je zdelo med sezono, saj je Calcit Kamnik v finalu padel z 1:3 v zmagah. Ljubljanski klub je osvojil drugo letošnjo lovoriko, potem ko je bil najboljši že v pokalu. »Dosegli smo minimalne standarde, ki jih zahtevamo v klubu,« je dejal športni direktor Aleš Jerala.

Kljub vsemu je četrto tekmo precej bolje začel Calcit. Nerešljiva uganka za ljubljansko obrambo je bil korektor Tonček Štern. Kmalu se je njegov učinek zmanjšal, ACH pa je počasi nižal razliko. Pri 21:21 sta moštvi uprizorili najbolj napeto točko. Po številnih izmenjavah jo je osvojil ACH Volley, ki je tudi dobil prvi niz. Tedaj so se kamniški publiki predstavile odbojkarice Calcita, ki so osvojile naslov v ženski kategoriji. S tem so si priskrbele možnost igranja v ligi prvakov, a kot vse kaže, bo organizacijski zalogaj za kamniški klub prevelik in bo povabilo med elito odklonil. Drugače bo pri moških, kjer bo Slovenijo v ligi prvakov zopet predstavljal ACH. Včeraj je v Kamniku sicer izgubil drugi niz, toda stvari je na svoje mesto postavil v tretjem in četrtem nizu.

»Kot trener sem že bil prvak v mlajših kategorijah in v avstrijskem prvenstvu. Občutki so zelo dobri,« je povedal trener ACH Volleyja Bogdan Kotnik. »Težje je bilo osvojiti državni naslov v Avstriji pri Dobu, saj je tam tekmec Tirol Innsbruck, ki prav tako igra v ligi prvakov. V Avstriji moraš kot trener nekaj pokazati, v Sloveniji pa imaš z ACH Volleyjem bistveno boljšo ekipo od drugih.« Deseti državni naslov je osvojil kapetan kluba Andrej Flajs. »Doma še nimam urejenega prostora, kjer bi visele vse kolajne,« je rekel. Po koncu sezone mu poteče pogodba, zato še ne ve, kje bo igral v prihodnosti. »Situacija v ACH se je umirila. Trenutno ni zamud pri izplačilih. Ker je bilo lani drugače, sem iskal stabilnejše okolje. Zdaj želim igrati nekje v tujini pri zanesljivem prvoligašu. So pa odprti pogovori tudi z domačimi klubi.«

Eno od vprašanj je, ali je bila menjava trenerja pri ACH Volleyju med sezono potrebna, da je prišel do državnega naslova. Spomnimo, da je po koncu lige prvakov Kotnik zamenjal Tomija Šmuca. »To je tema, ki bi se ji raje izognil na deset metrov. Z menjavo trenerja smo začeli drugače trenirati. Na treningih smo bili bolj zbrani, zato je šokterapija pomagala,« je povedal Flajs. Bolj zgovoren je bil športni direktor Jerala. »Vseskozi se nismo mogli znebiti občutka, da je ekipa sposobna več, zato smo zamenjali trenerja. Za težave je krivo tudi vodstvo kluba, saj smo pozno sestavili ekipo, zraven smo imeli še težave s poškodbami. Skušali smo predramiti ekipo. Težko med sezono menjaš ekipo, bistveno lažje trenerja. Z menjavo smo naredili manjši napredek, a prav velikega ne,« je razmišljal.

Takoj ko je ACH Volley dvignil pokal za državnega prvaka, so se začela ugibanja o prihodnosti. Kdo bo trener? Kateri igralci bodo ostali? Kdo bo odšel? Kakšni so cilji? »Pogodbo s klubom imam še eno sezono,« je zatrdil trener Kotnik. Previdnejši je direktor Jerala. »Bomo videli. Veliko stvari moramo doreči. Malo igralcev ima veljavno pogodbo. Usesti se moramo in preučiti, kako sestaviti ekipo. S trenerjem moramo uskladiti poglede, ko bo padla končna odločitev,« je pristavil. Ljubljanski klub bo prihodnje leto verjetno igral tudi v prenovljeni srednjeevropski ligi, v kateri naj bi nastopili najboljši slovenski, avstrijski in češki klubi. »S tem bi imeli vsaj dvanajst močnih tekem,« je dejal Jerala.

Velik problem ljubljanskega kluba je dolg do nekdanjih igralcev in trenerjev. »Sezono smo začeli z velikim dolgom. Pričakujemo, da bomo do konca junija poravnali vsaj dve tretjini obveznosti. Preostanek bomo skušali poravnati do konca leta. Klub bo imel prihodnjo sezono boljšo finančno perspektivo,« je razkril športni direktor. In če bo res tako, bo lažje doseči tudi kaj več kot le minimalne standarde.