Zaključek državnega prvenstva v odbojki ni pomemben zgolj z vidika, kdo bo najboljši v Sloveniji, ampak predvsem zato, kdo bo slovenski predstavnik v ligi prvakov. Izkušnje, znanje in primeren ustroj za igranje v evropski eliti ima zgolj ACH Volley, ki trenutno vodi v finalu, toda ob morebitnem presenečenju bi mesto med najboljšimi v Evropi pripadalo Calcitu. Kljub temu bi še vedno obstajala možnost, da bi se Kamničani zaradi prevelikega finančnega in organizacijskega zalogaja odpovedali nastopu v ligi prvakov, s čimer bi mesto prepustili Ljubljančanom, toda takšen scenarij ne bi vplival pozitivno na ugled slovenske odbojke.

Odkar je ACH Volley prevzel popoln primat v slovenski moški odbojki, je malo verjetno, da bi državni naslov izgubil, saj je njegovo končno zmagoslavje skoraj samoumevno. Kljub temu se vsako leto najde kakšen rival, ki preti Ljubljančanom. Letos je to znova Calcit, ki že vso sezono diha za vrat ACH Volleyju in skrbi za napete partije. Dosedanji potek finala kaže na dejstvo, da vsako moštvo lažje igra doma pred svojimi navijači. Danes bodo gostitelji Kamničani, ki se v svoji dvorani z nizkim stropom (če žoga zadane vrh dvorane, je to avt) znajdejo bolje od Ljubljančanov, ki so vajeni večjih objektov. »Velika razlika je zaradi višine dvorane. ACH Volley v dvorani Tivoli odlično izkorišča visok strop v igri v obrambi, kajti marsikatera žoga bi zadela strop, če bi igrali v Kamniku. To je zagotovo naša prednost. A jasno je, da samo to ne bo dovolj, da bi prišli do zmage,« pravi korektor Calcita Tonček Štern, ki še vedno verjame v končni uspeh. »Dokler ena od ekip ne zmaga trikrat, je še vse odprto,« zatrjuje.

Previdnejši je trener kamniške zasedbe Marko Brumen. »Upamo na novo presenečenje, toda ACH je dokazal, da je favorit. Mi kaj boljše od tega, kar smo prikazali na drugi tekmi, nismo sposobni igrati, medtem ko je bil ACH Volley tedaj slabši in ima več rezerv,« ugotavlja izkušeni trener Kamnika. Ponovno ne bo mogel igrati sprejemalec Žiga Štern, ki je še vedno poškodovan. »Bolj smo izčrpani, saj smo v polfinalu odigrali deset težkih nizov, ACH pa se je sprehodil do finala,« je rekel Brumen. »Tekmec ima tudi višje srednje blokerje, ki se pri skokih manj izčrpajo. Po drugi strani s svojim visokim blokom bolj izčrpajo naše napadalce. Na drugi tekmi v Kamniku smo porabili vse resurse, zato je tretja tekma v Ljubljani za nas prišla prekmalu,« je dejal Brumen.

Enajsti državni naslov lovi kapetan ACH Volleyja Andrej Flajs. Edini naslov, ki ga je izpustil pri ACH, je iz tiste sezone, ko se je preizkusil v tujini v Franciji pri Beuavaixu. »Upam, da bo to naša zadnja tekma v letošnji sezoni. Toda če nam to ne bo uspelo, ne bo nobene panike. Do naslova državnega prvaka bomo skušali priti v Tivoliju,« je miren Flajs. Ljubljanski kapetan je sicer lani po naslovu prvaka napovedal slovo od ACH Volleyja, a se je nato premislil.