»Ja, lepo, da mi je po dolgem času le uspelo zmagati. Po težavah, ki sem jih imel zadnjih deset dni, še posebej. Na Amstlu v nedeljo sem se še zelo slabo počutil. Zmaga je tudi nagrada ekipi, ki je vse naredila zame. Paterski me je privlekel skozi zadnje ovinke in zadnjih 100 metrov sem le postavil piko na i. Breme moje rumene majice bomo prevzeli,« je Grega Bole razmišljal po zmagi v uvodni etapi dirke Po Hrvaški iz Makarske v Split. S tem je upravičil sloves najvišje uvrščenega kolesarja s svetovnih lestvic, njegova poljska ekipa CCC z drugim Paterskim pa najboljše ekipe. Marko Kump iz Adria Mobila je bil tretji. Izmed mladih sta se s petim in sedmim mestom izkazala Jure Miškulin in Rok Korošec, člana Radenske. Slednji je dobil povabilo v zadnjem trenutku. Za mlade kolesarje je malo takih priložnosti, kot je dirka Po Hrvaški.

Mlada reprezentanca cestnih kolesarjev do 23 let se je konec tedna vrnila s prvega niza dirk Pokala narodov UCI, kjer je pod vodstvom Martina Hvastije po dveh letih črne serije končno znova med dobitniki točk. Niz je z 12. mestom na La Cote Picardie v Franciji prekinil prav Korošec. »Po dveh letih končno nekaj, s čimer sem vsaj malce zadovoljen. Da sem posebej vesel, pa ne morem reči,« je na dosežek pripomnil dolgoletni selektor, ki že deveto leto, od ustanovitve te svetovne pokalne serije, bdi nad mladimi člani. Pokal narodov UCI U23 dobro kaže potencial generacij in trende v globalnem pomenu.

»Naj najprej navržem dejstvo, da v vseh teh letih ni reprezentance, ki bi bila konstantno pri vrhu, kaj šele dežela s tako skromnim izborom kolesarjev, kot je Slovenija. Španija, ki je številka ena na svetovnih lestvicah elite, letos še nima točk. Belgija in Nizozemska, ki sta pojem v profesionalnem kolesarstvu, jih imata le nekaj več, a nista med deseterico. Med 28 reprezentancami, ki se redno udeležujejo dirk, ni lahko imeti kolesarja med petnajsterico,« Hvastija komentira na globalizacijski ravni.

Ob tem je treba spomniti, da je Slovenija zmagala v premierni izvedbi leta 2007 in leta 2010. Z le nekaj izjemami nosilci tedanje zlate generacije delajo uspešne profesionalne kariere. Po petem mestu leta 2012 in devetem leta 2013 je lani reprezentanca ostala celo brez točk in zunaj trideseterice. Letos so trenutno 16. »Veliko je odvisno, kakšno generacijo teh štirih letnikov imamo. Treba je vedeti, da bi bila tudi Matej Mohorič in Luka Pibernik še člana te reprezentance, če ne bi odšla v elitne klube tako zgodaj. Ob tako ozki bazi pa več talentov pač ni. Zanimivo je, da glede testiranj sedanja generacija ne odstopa bistveno od najbolj prodornih pred leti, vendar nimajo takega izkoristka. Morda nimajo toliko poguma, samozavesti in manjka le kakšen preboj,« ugiba nekdanji uspešni profesionalni kolesar, ki je v veliki meri tudi oral ledino na profesionalni sceni.

Do svojih varovancev ni popustljiv: »Če bi bil francoski selektor, ki lahko izbira v bazi 2000 kolesarjev, bi za naslednje preizkušnje zamenjal vse. Tako pa moramo kaliti in brusiti tisto, kar imamo, ter upati, da se bo v tej množici našel še kakšen potencial. Kako trnova je pot od uspehov v mlajših kategorijah do elitne konkurence, kaže tudi primer Mateja Mohoriča,« navrže Hvastija. Slednji včerajšnje Valonske puščice, dirke WT, ni končal. Jan Polanc je bil 60., obzidje Huy je prvi že tretjič priplezal Alejandro Valverde. V ženski dirki svetovnega pokala je bila Polona Batagelj 41., najboljša predstavnica BTC City Ljubljana Eugenia Bujak pa 26.