Medtem ko udeleženci prihajajočega svetovnega prvenstva skupine A na Češkem pospešeno igrajo pripravljalne tekme s primerljivimi nasprotniki iz istega kakovostnega razreda, se Slovenija po dveh tednih skupnih priprav še ni pomerila s sebi enakovrednim tekmecem. Doslej je na petih tekmah pričakovano petkrat zmagala.

Slovenija je sploh edina udeleženka elitnega razreda, ki je pred odhodom na prizorišče turnirja v Ostravi odigrala serijo kar štirih tekem proti nižje postavljenim reprezentancam. Selektor Matjaž Kopitar je že na Jesenicah dejal, da je z videnim doslej zadovoljen, a je prav gotovo opazil tudi nekaj naslednjih dejstev. Ne gre prezreti, da je bila Hrvaška na že končanem prvenstvu v Eindhovnu zelo oddaljena od napredovanja celo v drugo ligo, Madžarska na eni pripravljalni tekmi in Japonska na dveh pa sta bili lahek plen tudi za nepopolno slovensko reprezentanco. Sinoči je v Tivoliju gostovala še Avstrija, vendar z nekaterimi mladinci in kar brez štirinajstih reprezentantov iz Salzburga in z Dunaja, ki bodo oblekli dres orlov na bližajočem se šampionatu. Tako okrnjena avstrijska vrsta kajpada ni mogla biti najbolj optimalen tekmec, Slovenija pa bo edini resni test pred začetkom svetovnega prvenstva pravzaprav odigrala šele prihodnji teden v Berlinu proti Nemčiji. V sklepni fazi priprav bodo tako vse reprezentance dvigovale formo na tekmah, le Slovenijo čaka monotono treniranje na tivolskem ledu.

Zakaj je vse to tako pomembno? Ker bo imela Slovenija v Ostravi od vseh reprezentanc najbolj zgoščen urnik tekem, na prizorišče pa bo prispela brez tekmovalnega ritma. Morda bi to lahko pomenilo problem na uvodu proti Belorusiji, glede na to, da je začetek vedno najpomembnejši. Spomnimo, Slovenija bo na Češkem igrala tudi proti svetovnim velesilam, kot so ZDA, Finska in Rusija, ki gojijo hitrejši in mnogo napadalnejši hokej kot dosedanji slovenski tekmeci. Bo Slovenija na to pripravljena? Glede na postavo bi se morala v Ostravi vsaj enakovredno meriti z Belorusi, Danci in Norvežani, a vsi omenjeni te dni igrajo proti Švedom, Slovakom, Čehom, Latvijcem... Verjetno že vedo, zakaj. Avstrija, denimo, bo tik pred začetkom prvenstva na Dunaju gostila čisto špico svetovnega hokeja – Kanado in ZDA. Le Slovenija bo od vseh dobila najmanj. V hokejski zvezi že več let trdijo, da je močnejše tekmece nemogoče prepričati, da bi igrali s Slovenijo. Res nenavadno, da Slovenija po sedmem mestu v olimpijskem Sočiju ni zanimiva vsaj za reprezentance iz srednjega kakovostnega razreda skupine A, ob tem pa ne pozabimo, da je pri podpori hokejske zveze do garderobe vključen tudi izbor pripravljalnih tekem.

Na včerajšnji z Avstrijo je bila Slovenija prepričljivo boljša. Njena zmaga s 4:3 je zaslužena, a glede na dogodke na igrišču nekoliko prenizka. Slovenija je bila dominantna vseh šestdeset minut, še najbolj izrazito v prvi tretjini. Izstopal je Jan Muršak, ki je bil po hitrosti in tehniki nerešljiva uganka za pomlajeno avstrijsko vrsto. Selektor Kopitar je rekel, da je videl veliko dobrega. V kadru je imel kar 26 hokejistov in vsem ponudil priložnost. Po koncu tekme je naredil drugi rez in se pričakovano zahvalil Anžetu Kuraltu in Roku Leberju. Danes bo reprezentanca imela prost dan, že jutri pa bo nadaljevala treninge v Tivoliju. Kot pravi selektor, tudi s prvim zvezdnikom Anžetom Kopitarjem, ki je v domovino prispel že v soboto. Njegov oče bo končni seznam potnikov za Ostravo verjetno objavil ob koncu tedna. Pričakovati je, da bo črtal še po enega branilca in napadalca. Glede na videno do zdaj sta glavna kandidata Jurij Repe in Jaka Ankerst.

In še to – reprezentanca do 18 let je bila na domačem SP tretjega kakovostnega razreda v Mariboru daleč od napredovanja v skupino B, kjer je nekoč uspešno nastopala vrsto let. Slovenijo pod vodstvom selektorja Roka Rojška sta premagali tako Avstrija kot Japonska. Še kdo dvomi, da domači hokej po menjavi zdajšnje članske generacije čaka boleča streznitev?