O pričakovanjih na tekmah s Švedsko.

Po zmagah s Slovaško in Latvijo nas čaka najtežji tekmec v skupini. Nesmiselno je filozofirati o Švedski, ki je kakovost in stalnica evropskega in svetovnega rokometa. Baza reprezentantov so klubi v nemški ligi, kar dokazuje, da gre za vrhunsko ekipo.

O napovedi, da bo Slovenija tako razbila Švede v Zlatorogu, da ne bodo vedeli, kje je izhod iz dvorane.

Verjamem v svoje fante in ekipo. Za to izjavo, izrečeno pred meseci, še vedno stojim in bom vedno stal. Imamo kakovost, da premagamo Švedsko: ne le doma, ampak tudi v gosteh. Slovenija lahko premaga vsakogar na svetu in to bom vedno ponavljal, na glas.

O seznamu 19 igralcev.

Gre zgolj za majhne spremembe, nič pretresljivega ali revolucionarnega. Igralski kader v reprezentanci je bolj ali manj znan, izbiro pa krojijo predvsem poškodbe in drugi dejavniki. Morebiti bi mnogi drugače izbrali kot jaz, a vsake oči imajo svojega malarja. Poleg tega je ekipa številčno omejena na 16 igralcev, zato pač ni prostora za vse in moram narediti selekcijo.

O tem, zakaj na seznamu za tekmi s Švedsko ni Vida Kavtičnika.

Razlog je povsem preprost. Na desnem krilu imamo dva vrhunska rokometaša, Dragana Gajića in Kavtičnika, a Gajo je tip igralca, ki enostavno ne »dovoljuje« menjave. Gajić igra v vrhunski formi že dolga leta in ima strašno konstantnost v igri, posledično pa ima Kavtičnik manjšo vlogo oziroma je sploh nima, dobiva le drobtinice v igri. Zato sem se odločil, da dam poleg Gajića raje mladega igralca, kot je Gašper Marguč, da čaka na svojo priložnost – če mu jo bo Gajić sploh dal. Zakaj Marguč, ne pa Šoštarič? Ker je več časa v reprezentanci in z reprezentanco, je pa tudi izkušenejši. Kavtičnik lahko pomaga in bo vedno pomagal reprezentanci, a ne kot desno krilo, ampak kot desni zunanji.

O tem, ali sta Staš Skube in Miha Zarabec vsaj na širšem seznamu.

Skube je na širšem, rezervnem seznamu, na katerem je skupno 28 igralcev, Zarabca pa ni. Za vsako igralno mesto seveda nisem mogel prijaviti po pet igralcev, ampak le po štiri, na tokratno akcijo pa sem poklical po tri. Poleg poklicanih so na seznamu devetih, ki niso med izbranimi devetnajstimi, poleg Skubeta še Medved, Cingesar, Kozlina, Miklavčič, Kavtičnik, Šoštarič, Janc in Ferlin.

O vrnitvi ostrostrelca Boruta Mačkovška po dolgi poškodbi.

Končno imamo tudi igralca, ki je višji od mene. (smeh) V Montpellieru po dolgotrajni poškodbi in okrevanju igra korektno, a to še ni tisto, kar želimo in hočemo od njega. Proti Švedski od njega ne pričakujem nekaj ekstremnega, vsekakor pa, da bo nevaren za gol, da bo zabijal in da bo švedsko obrambo vlekel s šestmetrske črte navzven. Borut je biser svetovnega rokometa in vrhunski potencial, a tega še ni izkoristil. Upam, da mu bo tudi to, da je nedavno postal očka, pomagalo v osebnostnem razvoju. To, da se je odločil za otroka, je resen življenjski korak. Korak, za katerega se odločajo zrele osebnosti. Upam, da je tudi on stopil mednje.