»Domačini se lahko zahvalijo Oblaku,« so povedali pri Fox Sports v Avstraliji. »Oblakov šov je zvezal Ancelottijevo druščino,« je zapisal Record na Portugalskem. »Nadarjene roke Oblaka zaustavile Madrid,« je poročal El Tiempo v Kolumbiji. »Madrid s senzacionalnim prvim polčasom trčil v Oblaka,« piše urugvajski El Pais. »Z odličnimi obrambami je Oblak rešil Atletico in poskrbel za remi na derbiju,« pravijo pri Globo Esporte v Braziliji. »Briljanten Oblak,« pa so bralcem sporočile Sportske novosti na Hrvaškem.

Ves svet govori in piše o Janu Oblaku. Evropa, Amerika, Avstralija, Azija… A kako bi bilo vendar drugače, ko pa je Oblak s svojimi obrambami zaustavil dobitnika zadnjih dveh zlatih žog Cristiana Ronalda, najdražjega igralca na svetu Garetha Bala in najboljšega strelca zadnjega svetovnega prvenstva Jamesa Rodrigueza. Slovenskega vratarja sta na naslovnico postavila tudi osrednja španska športna dnevnika Marca in AS, ki skupno prodata približno 500.000 izvodov časopisa na dan. Vprašanje je, ali je sploh kateri slovenski športnik v zgodovini že požel toliko svetovne pozornosti z eno samo predstavo, potezo ali tekmo. Morda je bil takšni globalni prepoznavnosti še najbližje Leon Štukelj, ki je bil kot najstarejši živeči olimpijec deležen posebne časti na odprtju olimpijskih iger leta 1996 v Atlanti, ko mu je stoje zaploskal celo tedanji predsednik Združenih držav Amerike Bill Clinton.

Simeone: Sreča, da imamo Oblaka

Pri Marci so se Oblaku posvetili na četrti strani, takoj po poročilu torkove tekme. Prispevek so naslovili z velikim napisom »Oooohblak!« in ga opremili s štirimi fotografijami slovenskega čuvaja mreže. Izpostavili so, da je Oblak zbral osem obramb, od tega šest v prvem polčasu. Manjkal ni niti prvi odziv Slovenca po tekmi. »Zelo dobro sem se počutil, enako kot vsa ekipa. Trdo smo garali na težki tekmi. Kljub vsemu je za nami le prvi obračun. Vedno sicer želiš zmagati in zadeti, toda v bojih na izpadanje je pomembno tudi, da ne prejmeš zadetka. Prav zato sem vesel. Tudi naslednji obračun se bo začel z 0:0, zato ostajamo v igri za napredovanje,« je povedal Jan Oblak. Marca mu je podelila oceno 8 (razpon je od 1 do 10), enako kot branilcu Madrida Raphaelu Varanu. Najvišjo oceno sta torej dobila oba najmlajša igralca v obeh ekipah, s to razliko, da je bil Oblak izbran za najboljšega igralca tekme.

Mimo Oblakovih obramb niso mogli iti niti drugi osrednji akterji madridskega derbija. Za ključnega pri Atleticu ga je označil trener Madrida Carlo Ancelotti, enako je trdil kapetan belega baleta Iker Casillas, ki je Oblakov vzornik. Nič drugače ni bilo pri trenerju Atletica. »V prvem polčasu je bil Madrid boljši in hitrejši, toda na našo srečo smo imeli odličnega Oblaka,« je dejal Diego Simeone. »Ni kaj, Oblak nas je ohranil pri življenju,« je pristavil kapetan Atletica Gabi Fernandez. Že med tekmo se je oglasil tudi Petr Čech, eden najboljših vratarjev zadnjega desetletja in član Chelseaja. Eden od uporabnikov družbenega omrežja je Čechu ostro napisal, da bo Oblak prevzel njegovo mesto v češki reprezentanci, a Čech mu je ironično odgovoril, da dvomi, da lahko Slovenec brani za Češko. In še medklic – v Španiji se kot krajši naziv za Real Madrid uporablja samo Madrid. Kadar je zapisano Real, se na Pirenejskem polotoku smatra, da je govor o Realu Sociedadu. Atletico Madrid pa je v skrajšani obliki le Atletico.

V reprezentanci ostaja številka dve

Težko se je spomniti, kdaj je slovenski nogometaš tako zablestel na najvišji možni ravni, v ligi prvakov. Slovenskemu vratarju pa to še ni uspelo. S tem se strinja nogometni strokovnjak in nekdanji trener Branko Zupan. Tudi on je bil navdušen nad Oblakovo potezo, ko je obranil strel Balu v dvoboju ena na ena. »Vratar se v takšnih situacijah odloča glede na to, kakšno kontrolo žoge ima igralec. Bale si je dal malo daljši predložek. V tem primeru mora iti vratar iz vrat, da skrajša kot. Približevanje Oblaka je Balu otežilo kontrolo nad žogo, zato ni mogel preigravati. Oblak je zelo skrajšal kot, dobro reagiral z rokami in nogami. Kljub svoji višini je zelo spreten,« je zvezdni trenutek vratarja iz Škofje Loke analiziral Branko Zupan. Pohvalil je tudi druge intervencije Atleticovega vratarja. »Dokazal je, da je dober v pozicijskem postavljanju in tudi reakcijah.« Ob analizi Oblakovega nastopa je bilo težko najti kakšno napako. Zares velike ni naredil, daleč od tega. Zupan je opazil le eno nianso, ki bi bi jo bilo mogoče popraviti. »Morda bi se našla kakšna rezerva pri obrambah strelov z razdalje. Kakšno žogo bi se namreč dalo odbiti bolj vstran.«

Neskladno s pogoji, v katerih delajo trenerji vratarjev, ima Slovenija trenutno enega najboljših vratarskih parov na svetu. Oblak je še vedno številka dve v reprezentanci, kjer ima prednost Samir Handanović. Če bo 22-letni up nadaljeval v podobnem slogu, bi selektor Srečko Katanec utegnil kmalu biti pred težko odločitvijo. »Tako, kot je dobil priložnost pri Atleticu, jo bo verjetno enkrat tudi v reprezentanci. Čas bo pokazal, kdaj in kako. Če Handanović brani na visoki ravni v klubu in doprinese k rezultatu reprezentance, je verjetno dobro, da ostane številka ena. Če bi bilo njegovo nihanje v formi na klubski ravni veliko in če mu ne bi šlo niti v reprezentanci, potem bi bilo smiselno, da bi se selektor odločal, ali mu še ponudi priložnost.«

Oblak s svojimi predstavami vede ali nevede pritiska na Katanca. V rokah ima vse več argumentov. Ne nazadnje Handanoviću še nikoli ni uspelo kaj takšnega, kot je Oblaku v torek zvečer, prav tako nikdar ni igral v finalu kakšnega od evropskih pokalov, v svoji zbirki nima nobene pomembnejše lovorike. Vse to Oblak že ima, čeprav je mnogo mlajši in se še vzpenja. Pri tem sta pomembni vsaj še dve vprašanji. Naj se selektor odloča le glede na trenutno kakovost vratarjev ali naj ima v mislih tudi hierarhijo v ekipi, ki bi z menjavo na vratarskem položaju lahko bila ogrožena? In ali naj pri odločitvi upošteva tudi značaj. V tem kontekstu je marsikaj mogoče sklepati iz Handanovićevega molka. Potem ko je namigoval, da bo končal reprezentančno kariero, če se Slovenija ne uvrsti na svetovno prvenstvo 2014 v Braziliji, je prenehal govoriti v medijih. Kar pa je daleč od načelnosti in precej bližje osornosti ter neodgovornosti do slovenskih navijačev. V samorefleksivnem okolju bi to lahko bilo odločilno pri tehtanju med dvema izvrstnima vratarjema. Zato kakšne velike možnosti, da bo ta argument presodil, ni.