Ko je v javnost prišla zgodba desetletnika, ki so ga vrstniki na OŠ Deskle tako pretepli, da je moral poiskati zdravniško pomoč, je inšpektorat za šolstvo januarja letos predlagal razrešitev ravnatelja Vojka Simčiča. Tri mesece po odločitvi inšpektorata so člani sveta zavoda OŠ Deskle Simčiča razrešili s sedmimi glasovi za in štirimi proti na torkovi večerni seji s tajnim glasovanjem.

Mati je neuspešno iskala pomoč

Simčič včeraj ni odgovarjal na naše telefonske klice, telefon je zvonil v prazno tudi na sedežu OŠ Deskle. Agonija okrog ravnateljeve odgovornosti pri nasilju, ki so ga učenci izvajali nad petošolcem, pa je z njegovo razrešitvijo tako vendarle dobila epilog. Agonija se je začela decembra lani, ko je v medije prišla izpoved matere, ki se je s sinovoma preselila v Deskle iz Bosne. Mlajši je postal že prvo šolsko leto v petem razredu žrtev nasilnih sošolcev. Začelo naj bi se z verbalnim nasiljem v smislu »prekleti Bosanec«, »nimaš za kruh« in podobnimi žaljivkami. Čeprav je mati iskala pomoč tako pri učiteljih kot pri svetovalni službi in ravnatelju, se stanje ni izboljšalo do dneva, ko so sošolci z vrstnikom iz Bosne obračunali fizično. Potem je kruto dogajanje, v katerem se je sicer znašla popolnoma nemočna, zaupala medijem.

Udarce, ki so pustili modrice in podplutbe, naj bi desetletnik dobil po glavi, po prsih, po trebuhu in nogah. Po vrnitvi iz šole je tistega dne bruhal in tožil zaradi glavobola. Odpeljali so ga k dežurnemu pediatru, ki je po pregledu otroka o dogodku obvestil policiste, dečka pa napotil k psihologu, ki je ugotovil, da je deček prestrašen, da trpi zaradi glavobolov in bolečin. Svetoval je, naj nekaj dni ostane doma in ne hodi v šolo. A po vrnitvi v šolske klopi ni bilo nič boljše.

V medije so začeli prihajati novi podatki o dogajanju na OŠ Deskle. Med drugim, da otroci tako ostro vztrajajo pri svojih nacionalističnih pogledih na tujce, da so pred leti preprečili udeležbo učiteljev na valeti. Konkretno peti razred, ki ga je obiskoval deček iz Bosne, naj bi bil problematičen že od vrtca naprej. Ime učitelja, ki je omenjeni razred prijel trše, naj bi končalo na spomeniku padlim partizanom med drugo svetovno vojno, ki je postavljen pred šolo. Dva učenca naj bi med šolskim letom nabrala dovolj vzgojnih opominov, da bi ju bilo treba prešolati, a ju niso mogli ali ju morda niso hoteli sprejeti na nobeni od okoliških šol.

Inšpektorat za šolstvo je med obiskom OŠ Deskle ugotovil vrsto nepravilnosti pri vodenju, tudi medvrstniško nasilje, in predlagal razrešitev ravnatelja. Predlogu je nasprotovalo združenje ravnateljev, ker je po njihovem mnenju pravna stroka nasilno prekinila vzgojni proces. Ravnatelji so opozorili še na posledice permisivne vzgoje in pomanjkanje odgovornosti staršev. Medijem pa so očitali odstavljanje ravnatelja z linčem.