Vrnili so se časi prestiža in tudi v kulinariki ni drugače. V Ljubljani smo recimo dobili lokal s šampanjcem in ostrigami, pa tudi trgovine, kjer lahko za okoli 120 ali 130 evrov kupite kilogram posebej slastne govedine vagju. In tudi svet se vrti v takšnem ritmu. Pred časom so vsi večji svetovni časopisi objavili aktualno lestvico najdražjih restavracij na svetu. Množici v New Yorku, Meuriceu v Parizu, nekaterim švicarskim in tokijskim restavracijam, kjer v paru jeste za 1000 evrov, pijete pa lahko vina za več kot 10.000 evrov, se je pridružil lokal Sublimotion, ki domuje v hotelu Hard Rock na Ibizi. Vodi ga Paco Roncero, priznani španski kuhar, ki si je omislil samo eno mizo za dvanajst oseb. Pripravi dvajset jedi, ki naj bi ob pomoči HD-videa in svetlobnih učinkov pričarale prav posebno doživetje.

Lokal je odprt samo poleti, cena malice, ki traja okoli tri ure, pa je 1650 evrov na osebo. Kulinarični kritiki so skeptični. Kljub visoki ceni opozarjajo, da je skoraj enak lokal že odprt v Šanghaju. Ime mu je Ultraviolet, v lasti ga ima francoski genialni kuharski mojster Paul Pairet, cena obroka pa je le okoli 700 evrov na osebo, brez pijače, seveda. Ima pa španska restavracija svetlobnih učinkov in ekstremne avtorske kuhinje še eno prednost pred našimi lokali: sobe, kjer je mogoče kaditi.