Prav nič praznični niso bili zadnji dnevi za najboljše slovenske plavalke in plavalce. Namesto da bi počivali doma in uživali velikonočne dobrote, so tekmovali na mitingu v Eindhovnu. Med najbolj uspešnimi je bila Nastja Govejšek, ki je nastopila v treh disciplinah. Na 50 delfin je v polfinalu s 26,45 dosegla tudi nov slovenski rekord. Za 15 stotink je izboljšala lastno znamko, doseženo lani avgusta v Nanjingu na Kitajskem. Rekordu se je močno približala v finalu, kjer je bila s 26,51 od njega oddaljena za šest stotink in osvojila drugo mesto. Ugnala jo je le Švedinja Sarah Sjöström. Govejškova je takoj po delfinu nastopila še na 100 prosto, kjer je s 56,30 zaradi utrujenosti zasedla osmo mesto. Dva dni prej je plavala še na 100 delfin, kjer je v finalu osvojila tretje mesto. Z 1:00,62 se je na pol sekunde približala osebnemu rekordu.

Nastja Govejšek je na 50 delfin tako znova potrdila A-normo za nastop na poletnem svetovnem prvenstvu v Kazanu, kar ji je sicer dvakrat uspelo že lani. »Bolj vesela sem zaradi novega državnega rekorda, ki ga nisem pričakovala, saj sem v Eindhoven prišla iz polnega treninga,« je povedala 17-letna plavalka. »Trenutno sem v delfinu boljša na 50 metrov, toda vem, da bom morala to prenesti tudi na 100-metrsko razdaljo, saj se norme za olimpijske igre lovijo samo na stometrskih razdaljah,« se zaveda slovenska tekmovalka.

Njen naslednji cilj je, da pride še do norme za nastop na olimpijskih igrah, ki bodo prihodnje leto v Riu de Janeiru. »Uspelo naj bi mi na naslednjih tekmah, ko bom bolj spočita. Moja pričakovanja v Kazanu so, da izboljšam osebne rekorde in da pridem v polfinale,« pravi. »Želja je, da bi že najkasneje v Kazanu plavala olimpijsko normo. Najlažje jo je loviti na glavni tekmi v sezoni. Naslednje leto bi se tudi lažje pripravljala na vrhunec v Riu, če bi že vedela, da imam normo.« Z olimpijskimi igrami ima že nekaj izkušenj, saj je na njih nastopila v Londonu leta 2012. »Še vedno kdaj pomislim na njih. Ostale so mi v res lepem spominu. Bilo je odlično doživetje, zato upam, da mi bo še enkrat uspelo in tokrat celo z A-normo,« je rekla Nastja Govejšek. Pred odhodom v London, ko je štela vsega 15 let, si je zadala cilj, da se fotografira skupaj z Michaelom Phelpsom in Ryanom Lochtejem. »Ne, to mi ni uspelo. Ko sem prišla tja, sem videla, da gre za čisto neko drugo atmosfero, kot sem pričakovala. Ko pridejo največji zvezdniki v jedilnico, je okoli njih gneča, zraven so tudi osebni stražarji. Prav zato jih nisem hotela še jaz moriti.«

Na treninge se še vedno vozi iz domačih Griž pri Celju v Velenje. »Zraven obiskujem še gimnazijo. Hodim na individualne ure pouka, nato se doma naučim, kasneje pa grem pisat test. S takšnim pristopom se lahko usklajujeta šolanje in trening,« je razložila. »S tem sistemom šolanja sem začela letos po koncu priprav v Španiji, pred tem sem hodila normalno v šolo. Malce pogrešam vzdušje iz razreda, toda na drugi strani boljše izkoristim čas med dnevom.« Mlada slovenska plavalka je ob koncu priznala, da razmišlja že o študiju: »Morda bom šla tudi jaz na univerzo v Združene države Amerike.« Enako so se namreč v preteklih letih odločili že mnogi slovenski plavalci in plavalke.