Odgovorna urednica časopisa Tribuna Ana Pavlič je napovedala tožbo dvema članoma bivšega uredništva tega časopisa in novinarju Radia Študent, ker naj bi jo razžalili s svojimi ocenami njene kandidature za mesto urednice. Predsedstvo izdajatelja časopisa, Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (ŠOU), je Pavličevo v začetku marca potrdilo za novo urednico, potem ko je od petčlanskega programskega sveta dobila tri glasove podpore in dva proti. Soglasno negativno mnenje k njeni kandidaturi je podalo uredništvo časopisa, ki je podprlo edinega protikandidata Aleša Mendiževca.

Ena od članic bivšega uredništva, ki je prejela opomin pred tožbo, je Asja Hrvatin. Pavličeva ji očita razžalitev, ker je na e-poštni seznam Mi smo univerza poslala izjavo o stališčih, ki jih je uredništvo kolektivno in javno zavzelo do njenega v kandidaturi predstavljenega programa. Hrvatinova je sicer zgolj ena od 48 podpisnikov izjave, v kateri podajajo mnenje, da bo z imenovanjem Pavličeve kot odgovorne urednice bistveno zmanjšana demokratičnost in transparentnost delovanja uredništva, Tribuna pa ne bo več kritičen in inventiven medij. »Glede na navedeno očitno negativno ocenjujete našo stranko še pred začetkom njenega dela,« v opominu pred tožbo navaja odvetnik Klemen Grešak, ki je sicer tudi pravni zastopnik ŠOU.

Prizadeta, ker e-poštni seznam berejo profesorji

Navedbe v »sporni« izjavi naj bi Pavličevo prizadele in razžalile še toliko bolj, kot odvetnik očita Hrvatinovi, ker so izjavo prek e-poštnega seznama lahko prebrali profesorji fakultete za družbene vede, kjer naj bi Pavličeva pripravljala doktorsko disertacijo. Ravnanje naj bi imelo po mnenju odvetnika znamenja kaznivega dejanja razžalitve, zato Hrvatinovo poziva, naj izjave prekliče in se Pavličevi opraviči, sicer bodo vložili zasebno tožbo. Opomin pred tožbo je prejel tudi nekdanji sodelavec Tribune Simon Belak, ker je na predsedstvo ŠOU naslovil odprto pismo, v katerem med drugim navaja, da bo zapuščina Ane Pavlič naslednji generaciji »hirajoč medij brez identitete, brez publike in brez predanih soustvarjalcev«. Odvetnik sklepa, da Belak očitno podcenjuje Ano Pavlič in njeno delo že vnaprej obsoja na propad. Opomin pred tožbo je dobil tudi Martin Kovač, ki je o dogajanju ob imenovanju urednice izdatno poročal za Radio Študent, a se je odvetnik očitno odločil izogniti grožnji s tožbo novinarju – sporne naj bi bile njegove izjave na facebooku.

Tribuna: Opravičila ne bo, izjava je premišljena

Ano Pavlič smo povprašali, zaradi katerih konkretnih domnevno žaljivih navedb razmišlja o tožbi proti nekdanjim sodelavcem Tribune. V daljšem odgovoru nam je med drugim pojasnila, da jo je razžalilo in osebno prizadelo to, da so jo označevali za nesposobno in nekompetentno, še preden je lahko začela delati, ter da so njeno kandidaturo označevali kot samovoljno in politično motivirano. Zapisala je tudi: »Posredovanje pisem o moji nesposobnosti na fakulteto, na kateri resno in uspešno študiram, in prebiranje zapisov o tem, kako je žalostno, da študiram politologijo, me je zelo prizadelo.«

Asja Hrvatin pravi, da se za izjavo ne bo opravičila ali je preklicala, saj je plod dolgega premisleka in utemeljena kritika izbora Pavličeve za urednico. »Opravičilo bi pomenilo pristajanje na ustrahovanje, kriminalizacijo in poseganje v avtonomijo mojega delovanja in delovanja kolektiva sodelavcev Tribune.« Podpori kolegom, ki so se znašli v nemilosti nove urednice, se je pridružil tudi kolektiv sodelavcev Tribune v obdobju 2009–2015, ki je prevzel kolektivno odgovornost za izraženo mnenje in grožnje z zasebnimi tožbami označil za poskus osebnega ustrahovanja in kriminalizacije izražanja kritičnega mnenja v javnosti, ki je ne nazadnje temelj delovanja Tribune. Kolektiv ocenjuje, da ŠOU z vztrajanjem pri izbiri urednice in Ana Pavlič z napovedano tožbo izkazujeta »jasen prezir do avtonomije medija, do prakse demokratičnega odločanja in sodelovanja, ki se je vzpostavila v letih 2009–2015, ter do celotne intelektualne zgodovine, ki jo ta medij predstavlja«.