Gorenjec, ki je februarja dopolnil že 36 let, se je v zadnjih dveh letih ubadal s preobremenjenostjo, številnimi zdravstvenimi težavami in posledično neizpolnjevanjem zastavljenih tekmovalnih ciljev. »Na začetku letošnjega januarja je Špik z dopisom obvestil Veslaško zvezo Slovenije, da se je odločil za aktivni odmor. Ta naj bi trajal do jeseni, ko naj bi se po lastnih napovedih vrnil v reprezentančni pogon. Navedel je razloge za svojo odločitev, predvsem gre za preobremenjenost po več kot 20-letni neprekinjeni reprezentančni karieri. Njegov aktivni odmor bo vseboval omejen obseg treniranja in bo namenjen psihofizični regeneraciji za vključitev v naslednjo tekmovalno sezono,« pojasnjuje Jernej Slivnik, sekretar Veslaške zveze Slovenije.

Špik, nosilec kompleta olimpijskih kolajn (zlata v Sydneyju 2000, srebrna v Atenah 2004 in bronasta v Londonu 2012 – vse tri v dvojnem dvojcu z Iztokom Čopom), se je torej odločil za omejen program treniranja, že nekaj mesecev pa živi v Londonu. Ker se je sicer vedno zgovorni in dobrovoljni Luka nepričakovano zavil v popoln medijski molk, je pač treba verjeti neuradnim informacijam, da v Londonu redno trenira v enem izmed tamkajšnjih veslaških klubov, poleg tega pa naj bi se odločil tudi za krajše izobraževanje, menda povezano s področjem kondicijske priprave.

Lani je trikratni svetovni prvak v dvojnem dvojcu (Kanada 1999, Japonska 2005, Nemčija 2007) ostal celo brez naslova državnega prvaka, kljub aktivnemu premoru pa naj bi do jeseni vendarle nastopil na nekaterih manjših regatah. In to v dresu matičnega kluba Bled. Čeprav so Špikovi razlogi za začasno prekinitev vrhunske kariere po eni strani sicer sprejemljivi (preobremenjenost, zdravstvene težave, slabši rezultati), je po drugi strani njegova odločitev za aktivni odmor prav v letu 2015, ki je predolimpijsko, dokaj nenavadna, presenetljiva in nelogična. In zato jih ni malo, ki napovedujejo, da je to tudi labodji spev (beri: konec kariere) vrhunskega veslača, ki se lahko poleg kolajn z velikih tekmovanj pohvali tudi s tem, da je na 39 tekmah za svetovni pokal kar 16-krat stal na zmagovalnih stopničkah.

Najpomembnejše veslaško tekmovanje v letu 2015 bo avgustovsko svetovno prvenstvo v Aiguebelettu v Franciji, na katerem se bo delila večina olimpijskih kvot za nastop na olimpijskih igrah v Braziliji leta 2016. »Špik na svetovnem prvenstvu v Franciji zanesljivo ne bo nastopil, čeprav gre za nekakšno kvalifikacijsko tekmovanje za Rio de Janeiro. V Aiguebelettu bo razdeljenih približno devetdeset odstotkov olimpijskih kvot, preostalih deset pa na dodatnih kvalifikacijah, ki bodo maja 2016 v Luzernu,« pojasnjuje Slivnik, za katerega ni počitka, kajti pred vrati je majska regata svetovnega pokala na Bledu, na kateri naj bi nastopilo več kot 40 reprezentanc.

Toda to, da ga zanesljivo ne bo med udeleženci svetovnega prvenstva v Franciji, za Špika še ne pomeni nujno, da pri takratnih svojih več kot 37 letih in pol ne bo videl Brazilije v živo. Tako na avgustovskem svetovnem prvenstvu kot dodatnih kvalifikacijah leta 2016 se olimpijske kvote namreč delijo po državah (posadkah oziroma čolnih), ne pa poimensko po tekmovalcih. Če malce špekuliramo: Luka Špik načrtuje, da bo na olimpijskih igrah leta 2016 v Riu de Janeiru veslal v dvojnem četvercu, ta pa bi si olimpijsko kvoto – seveda brez njega – privozil avgusta letos v Franciji. Ob (predhodnem) selektorjevem blagoslovu bi nato Špik zamenjal enega štirih tekmovalcev v čolnu, toda v takšen scenarij je skoraj nemogoče verjeti. Kar bi posledično seveda pomenilo, da bi Luka ostal brez nastopa na svojih šestih olimpijskih igrah, potem ko je veslal že v Atlanti 1996 (na svoji olimpijski premieri je bil star komaj 17 let), Sydneyju 2000, Atenah 2004, Pekingu 2008 in Londonu 2012.