Medtem ko Stožice glede na leto gradnje športne dvorane nimajo pretirano bogate zgodovine organizacije vrhunskih športnih dogodkov, ima precej pestrejšo slovenska gimnastika. Skupaj bodo prvič združene, saj bodo od danes do nedelje v Stožicah zasedli mesto najboljši telovadci in telovadke. Po prvotnem scenariju naj bi 11. svetovni pokal, tretji v Ljubljani, v moški in ženski gimnastiki potekal v Tivoliju, a je bil splet okoliščin takšen, da so telovadci včeraj uradni trening opravili v Stožicah.

Slovenija bo gostila svetovni pokal z rekordno udeležbo 150 telovadcev in telovadk iz 31 držav. Med obojimi bo ogromno nosilcev kolajn z največjih tekmovanj, tako da bo mogoče na delu videti nekatere najbolj uveljavljene telovadce na svetu. Med njimi se bo predstavila tudi najmočnejša slovenska reprezentanca, ki je v spomladanskem delu sezone (vrhunec bo evropsko prvenstvo) v Cottbusu in Dohi dosegla nekaj vrhunskih uvrstitev. Slovenijo bodo danes v kvalifikacijah zastopali: Saša Golob, Teja Belak, Tjaša Kysselef, Sašo Bertoncelj, Rok Klavora, Alen Dimic, Žiga Šilc, Jure Pavlica in Peter Lampret.

»Ko sem se na včerajšnjem treningu ozrl po dvorani, sem se prepričal, kako uveljavljena imena svetovne gimnastike bodo tekmovala v Ljubljani. Slovenska moška gimnastika po imenih sodi v zgornji kvalitetni razred in upam, da bomo to v rezultatskem smislu tudi dokazali,« napoveduje selektor moške reprezentance Sebastijan Piletič. »Ne bi si mogli želeti lepše etape na poti do evropskega prvenstva, kot je domača tekma v Ljubljani. V Cottbusu in Dohi je ženska reprezentanca osvojila tri kolajne. Apetiti so posledično narasli. V Ljubljani bo konkurenca še močnejša, izziv še večji. Osebno bi bil zadovoljen s tremi finalnimi uvrstitvami,« pa napoveduje selektor ženske reprezentance Andrej Mavrič.

»Ker sem tudi na bradlji otežila sestavo za šest desetink, si tudi na tem orodju obetam vidnejše uvrstitve. Na srečo sem na svetovnih pokalih na preskoku konkurenčna tudi z dvema lažjima skokoma, s katerima sem se na obeh spomladanskih tekmah uvrstila med najboljšo trojico,« napoveduje Teja Belak.

V Ljubljani bo sočasno potekal še en odmevni mednarodni gimnastični dogodek. Telovadke v ritmični gimnastiki se bodo v soboto in nedeljo v dvorani Krim na Galjevici merile na 28. mednarodnem turnirju mladih. Na njem bodo v članski kategoriji tekmovale številne najboljše slovenske telovadke, ki bodo imele močno mednarodno konkurenco.

Spored svetovnega pokala v gimnastiki v Stožicah, danes: kvalifikacije moški in ženske (od 10. do 13. ure prvi termin, od 16. do 19. ure drugi termin), sobota: od 13.30 do 16.30 finale moški (parter, konj z ročaji in krogi), finale ženske (preskok, dvovišinska bradlja), nedelja: od 13.30 do 16.30 finale moški (preskok, bradlja, drog), finale ženske (gred, parter).