Slovenski strelec Željko Moičević se je pred dobrimi tremi tedni vrnil z evropskega prvenstva v Arnhemu na Nizozemskem, kjer je na tekmi z zračno puško s 13. mestom poskrbel za najboljši rezultat v slovenskem taboru. To so dobri obeti za Grosupeljčana, ki bo letos lovil kvoto za olimpijske igre v Riu de Janeiru leta 2016. »Z doseženim sem lahko zadovoljen, saj je to moja najboljša uvrstitev z zračno puško na evropskem prvenstvu. Lahko rečem, da mi je uspel dober rezultat, kljub temu da mi je forma v zadnjih mesecih nihala,« komentira strelec svoj zadnji pomembnejši nastop, a poudari, da tekmovanje na Nizozemskem še zdaleč ne predstavlja vrhunca sezone, ki šele prihaja. Glavni cilj bodo tekme svetovnega pokala in evropske igre, kjer se bodo delile olimpijske kvote in kjer bo poskušal poseči še višje od 13. mesta.

»Podeljevanje kvot za olimpijske igre se je šele začelo, in sicer s svetovnim prvenstvom septembra lani. Zame bosta prvi pomembnejši tekmi maja v Fort Benningu in nato v Münchnu, tema pa bodo sledile evropske igre v juniju in svetovni pokal v Azerbajdžanu v avgustu,« svoj natančno začrtani plan razkrije Moičević, ki nastopa v vseh olimpijskih strelskih disciplinah, a največ pozornosti posveča zračni puški.

»Všeč mi je tudi mali kaliber, a imam za nastopanje v tej disciplini še premalo izkušenj, zahteva tudi zares ogromno treninga.« Če bo v prihodnjih mesecih uspešen in bo izpolnil kvoto, bo Moičević prvič nastopil na olimpijskih igrah. Pravi, da zaradi tega čuti nekaj pritiska, a še zdaleč ne toliko kot pred zadnjimi olimpijskimi igrami. »Olimpijske igre mi predstavljajo največjo motivacijo. Tam ne želim le nastopiti, ampak nekaj doseči. Morda sem tudi zato pred igrami v Londonu čutil prevelik pritisk. Zadnje leto sodelujem s športnim psihologom Alešem Vičičem, ki mi je pri psiholoških pripravah v veliko pomoč. Zdaj je moj pristop drugačen, sem mirnejši in manj obremenjen,« pojasni strelec, ki je s pomočjo športnega psihologa ublažil tudi nihanja v formi, s katerimi se je soočal v zadnjih mesecih.

Član Strelskega društva Grosuplje je aktiven tekmovalec že sedemnajst let, v tem času pa se je dobro seznanil z razmerami, ki v vladajo v njegovem športu. Čeprav zase pravi, da ima veliko podpore in dobre pogoje za doseganje vrhunskih rezultatov, je prostora za izboljšave po njegovem prepričanju še kar nekaj. »Nekatere zadeve bi se še dalo urediti. Žal je tako, da v našem športu ni veliko denarja, zato si ne moremo privoščiti strokovnega kadra. Ko se ozrem k drugim reprezentancam, se vidi, da delujejo zares profesionalno in vrhunsko. Sodelujejo z različnimi panogami in strokovnjaki, kar je pri nas zaradi denarja nemogoče. Vseeno mislim, da je v Sloveniji v zadnjem letu ali dveh viden napredek, a bo treba še kaj postoriti.«

Moičević je bil v mlajših letih zelo zagrizen športnik, saj je treniral nogomet, odbojko in košarko, ukvarjal se je tudi s tekom, a je na koncu za svoj prvi šport vendarle izbral strelstvo. »Všeč mi je, ker strelstvo od tekmovalca zahteva veliko koncentracije in umirjenosti, ukvarjanje z njim pa vpliva tudi na moje zasebno življenje. Zaradi treniranja strelstva sem se lažje spoprijel z drugimi težavami. Zaradi mednarodnih tekmovanj sem začel tudi veliko potovati, kar me izredno veseli. Vse to me je prepričalo, da je strelstvo šport, v katerem preprosto moram in želim ostati.«