Avtera, največji veletrgovec z računalniško in informacijsko opremo v državi, bo že v kratkem dobil novega lastnika. Za nakup ene največjih hčerinskih družb finančno izčrpane Avtotehne se potegujeta Gambit Trade, ki upravlja spletno trgovino Enaa, in Skupina Alterna Intertrade, tretji največji distributer računalniške opreme v državi. Po neuradnih informacijah naj bi skrbni pregled opravila tudi ena od tujih družb, ki še ni prisotna na slovenskem trgu, vendar podrobnosti za zdaj še niso znane.

Zagreti kupci

»Z združitvijo obeh podjetij bi nastal močan regionalni distributer informacijske opreme z najširšim naborom znanih blagovnih znamk, ki bi še naprej uspešno deloval v Sloveniji in na trgih širšega Balkana,« nam je povedal izvršni direktor Alterne Intertrade Marko Kuralt. Največja lastnika Alterne Intertrade sta Miran Boštic in Vitoslav Molan, ki imata skupaj s svojimi družinskimi člani v lasti 77 odstotkov vseh delnic z glasovalno pravico.

Gambit Trade, ki je v večinski lasti Dušana Šinkovca in Aljoše Domijana, bi z nakupom Avtere medtem šele vstopil na trg veleprodaje. »Po naših ocenah med Avtero in Gambit Tradom obstaja veliko sinergij, z nakupom Avtere pa bi pridobili nova znanja in vstopili tudi na trg veleprodaje,« nam je zanimanje za nakup Avtere potrdil Domijan. »Večina veletrgovcev ni v najboljšem stanju in se sooča s finančnimi težavami, kar se pozna tudi na trgu. Že danes v Sloveniji manjkajo številni izdelki, ki se uspešno prodajajo v tujini. Zato smo začeli tudi sami stopati v stik s proizvajalci, vendar pa te zanima, ali lahko poleg spletne trgovine pokrijemo tudi katero od drugih prodajnih poti,« zanimanje za nakup Avtere pojasnjuje Domijan.

Rok za oddajo zavezujočih ponudb se izteče danes, skupaj z Avtero pa bo izbrani investitor lahko kupil tudi trgovsko družbo Coming in Birotehno, ki se ukvarja s servisiranjem in prodajo računalniške opreme. Kot smo razkrili, želijo v Družbi za upravljanje terjatev bank (največja upnica Avtotehne) hkrati prodati Avtero, Coming in Birotehno, vendar pa je vprašanje, ali jim bo kateri od interesentov oddal ponudbo za nakup vseh treh družb. Po ocenah poznavalcev bi v Avtotehni za Avtero lahko iztržili do štiri milijone evrov kupnine, z upoštevanjem finančnega dolga družbe pa se vrednost posla ocenjuje na med 9 in 12 milijonov evrov.

Lani ob 20 milijonov prihodkov

Avtera se s padcem prodaje sicer sooča že vse od leta 2010, lani pa je po neuradnih informacijah ustvarila le še okoli 70 milijonov evrov prihodkov oziroma slabih 20 milijonov evrov manj kot leta 2013. Padec prodaje je bil v veliki meri posledica finančnih težav Avtotehne. Ta svoji hčerinski družbi ni mogla več izdajati potrebnih garancij in poroštev, kar je imelo negativen vpliv tudi na likvidnostne razmere v Avteri. To so izkoristili njeni konkurenti, ki naj bi ji prevzeli nekatere kupce, vendar naj bi se razmere v zadnjih tednih že stabilizirale.

Kljub padcu prihodkov je Avtera zadnja leta vseskozi poslovala s čistim dobičkom, ki se je gibal med 0,7 in 1,2 milijona evrov na leto. Za primerjavo omenimo, da Skupina Alterna International ustvari nekaj manj kot 30 milijonov evrov prihodkov in približno 0,2 milijona evrov čistega dobička na leto, pri čemer zaposluje okoli 100 delavcev. Po ustvarjenih prihodkih bistveno ne zaostaja niti Gambit Trade, ki je lani prihodke povečal za sedem odstotkov, na 23,8 milijona evrov, medtem ko je dobiček ostal na ravni leta 2013, ko je znašal 0,1 milijona evrov.

Gambit Trade svoje poslovanje v celoti financira z lastnimi sredstvi, saj pri bankah nima najetih nobenih posojil, medtem ko je imela Skupina Alterna International konec leta 2013 za 7,1 milijona evrov finančnih obveznosti. Te so za sedemkrat presegale njihov konsolidirani dobiček iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA). Po Kuraltovih pojasnilih Alterna Intertrade morebitnega nakupa Avtotehne ne bi financirala z bančnimi posojili, temveč s pomočjo enega od domačih finančnih investitorjev. Ali bi jim ta posodil potrebna sredstva ali pa dokapitaliziral družbo, Kuralt ni želel razkriti.