Na 24. izvedbi sklepnega pokalnega dejanja (kot turnir četverice ali le finalna tekma) v zgodovini Slovenije bosta prvič nastopila kar dva člana 1. B lige, torej drugoligaški ekipi. Medtem ko so Hrastničani letos izločili dva kluba iz 1. B lige (Moškanjci Gorišnica, Črnomelj) in enega prvoligaškega (Ormož), so imeli Koprčani precej težjo pot. Po zmagi proti Veliki Nedelji sta sledili tekmi s prvoligašema z dramatičnima končnicama: v osmini finala je prav na 39. rojstni dan trenerja Zorana Jovičića in po podaljških padel Sviš (42:40), v četrtfinalu pa še Krka, potem ko je že po izteku igralnega časa s strelom z devetih metrov prek živega zidu zmagoviti gol za 31:30 dosegel Nino Grzentič.

»K organizaciji tako zahtevnega dogodka so nas nagovarjali številni privrženci koprskega rokometa. Prisluhnili smo njihovim željam in se odločili, da le ugriznemo v težak projekt, in se prijavili na razpis, na katerem smo izpolnili vse zahtevane pogoje. Verjamem, da bomo turnir dobro izpeljali,« se nadeja Aljoša Bertok, nekdanji rokometaš in zdajšnji predsednik RD Koper 2013, ki uspešno raste na pogorišču nekdanjega Cimosa. Da je nova klubska garnitura, stara le leto in pol, kos zahtevnim projektom, je dokazala že oktobra lani, ko je uspešno organizirala tekmo moških reprezentanc Slovenije in Slovaške (31:25) v kvalifikacijah za EP 2016.

Če danes ne bo polfinalne velesenzacije, se bosta jutri za naslov udarila najboljša slovenska kluba. Celjani so slavili na zadnjih treh pokalih, skupaj imajo že 17 lovorik, v Kopru računajo na 18., s čimer bi postali »polnoletni«. Gorenje je prvo in sočasno edino osvojilo leta 2003, v boju za ponovitev uspeha izpred dvanajstih let pa Velenjčanom zelo nagajajo zdravstvene težave. Na bolniški so trije krožni napadalci (Senjamin Burić, Kristian Bećiri, Matic Vrečar), prav tako Rok Golčar in Jernej Papež.