Po svetovnem prodoru se je White s sodelavci ponovno zaprl v studio in se lotil druge plošče po načelu, da mora biti vsaka naslednja plošča boljša od prejšnje. Fresh Blood je v primerjavi s prvencem res še bolj izpiljena in složna. White pod roko z imeni, kot so Marvin Gaye, Stevie Wonder, Randy Newman, Curtis Mayfield, John Cale, Leonard Cohen, Prince, Dr. John, Robert Wyatt ali Sam Cooke, piše, igra in nagovarja z lepljivo sladkimi pop songi, ki so več kot hommage naštetim očakom. V njih se zlivajo v eno talent, vizija in obrtno znanje skladatelja in glasbenika, ki ne taji svojih vzorov. Kot najboljši in skuštrani učenec je priklopljen na zakladnico ameriške popularne glasbe in s polnimi pljuči njenega navdiha nadaljuje poslanstvo velikih bardov v novem stoletju.

Dvaintridesetletnega Matthewa E. Whita je težko imeti za čudežnega dečka, vendar je njegova pojava na glasbeni sceni vseeno osvežitev. Njegova pristnost je neizpodbitna. Čeprav se zdi, da se mu vse dogaja spontano in naključno, pa v njegovem ustvarjanju veljajo samo natančnost, pedantnost, premišljenost in eleganca. S težnjo po popolnosti ničesar ne prepušča naključju. Za orkestracijo novih desetih skladb je poskrbel kitarist hišnega benda Trey Pollard, ki je zaokrožil skupinsko sliko Whitovega avtorskega dela. S širokim inštrumentarijem je bogato aranžiral in žlahtno podkrepil interpretacijo brezčasnih skladb.

Manifest plošče je skladba Rock and Roll Is Cold, ki zveni, kot da bi razigrani Bryan Ferry cepil I'm Waiting For The Man in Walk On The Wild Side. Z njo White deklamira svoje stališče, da sta rock glasba in kultura stari več kot 60 let in da ne gre več za družbeno gibanje, drugi del sporočila »R&B is free« pa odkriva Whitovo glasbeno vizijo. Izhajajoč iz gospela in soula piše sakralne popevke. V njih odpira življenjske teme, od spolnega nasilja v Holy Moly in samomorov v Circle 'Round the Sun do optimizma v Love is Deep in poklona ameriškemu igralcu Phillipu Seymourju Hoffmanu s Tranquility. Edina njegova vera je vera v neizpetost in neskončnost glasbe. Četudi je bil Fresh Blood izdan šele pred kratkim, že zdaj sproži nepotešljivo že(l)jo po novi Whitovi stvaritvi.