Hrobat in Dvornik nimata veliko skupnega. Hrobat kot večina drugih mladih in menda še obetavnejših alpskih smučarjev je produkt obubožanega sistema, Dvornik pa zasebne ekipe, ki si lahko privošči tako rekoč vse. Na kakšen način bo kdo od njiju, morda kdo tretji, nekoč uspel, niti ni pomembno. Pomembnejše je, da je sistem alpskega dela smučarske zveze začel delovati z roko v roki z zasebnimi ekipami. Več let je bilo potrebnih, da so si tako imenovani premožni smučarji odprli vrata v sistem. Panoga je na račun obubožanosti in ne vlaganj v mlajše kategorije prišla do spoznanja, da z vstopom zasebnih ekip dobi dodatne roke, ki so pri kvaliteti treninga zelo pomembne.

Dobro je, da je v zadnjih dneh aktualnejše vprašanje, ali bo Andrea Massi prevzel mesto glavnega trenerja, kot vprašanje, kdo bo novi predsednik zbora panoge. Ta je lahko gospod Kdor Koli, ki naj le ima en in isti cilj, da združi slovenske klube. Pomembnejše je, da bo novi glavni trener dojel, da je treba v športna telesa tudi kaj vlagati, ne od njih zgolj zahtevati.

Trenerji v slovenski reprezentanci namreč vedo povedati, da Ana Bucik v tej sezoni v slalomu ni napredovala s talentom, da mladi alpski smučarji niso naredili velikega koraka naprej z ležanjem v foteljih. Napredovali so s trdim delom. Trenerji so jih večkrat preobremenjevali brez navzočnosti maserjev in fizioterapevtov. Takšne poteze imajo kratek rok, saj so poškodbe prej ali slej neizogibne.

Takšne zgodbe dajejo odgovor, zakaj so slovenski alpski smučarji od nekdaj tako uspešni v mladinskih kategorijah, v članskih pa se izgubijo v (pod)povprečju. Ker so preobremenjeni. Zato je po vseh izgubljenih letih in posledično generacijah nujno treba vlagati v nego telesa, sicer bodo Slovenci še naprej otroški in najstniški mojstri ter članski povprečneži.

Obstoječa mlada generacija ima menda takšno voljo, da se po treningih masira med seboj. Njihova gesta nakazuje, da imajo potrebno voljo, bržčas tudi znanje. A premalo podpore, da bi uspevali v članskih kategorijah.

Andrea Massi to dobro ve. Zaveda se, kje se na hitro najde denar za vlaganje v športna telesa. Da se zahvali za sodelovanje podpovprečnežem, ki jih je v slovenskem alpskem smučanju še vedno preveč.