O katerem dogodku se na Gimnaziji Poljane največ govori, ne le decembra, ampak vse šolsko leto? O BNK-ju seveda! Ali (z drugim imenom) božično-novoletnem koncertu. Gre za družaben dogodek, na katerem nastopajo tako dijaki kot profesorji gimnazije. Letošnji BNK je potekal 15. decembra 2014 v dveh ponovitvah v veliki dvorani Španskih borcev.

Na Gimnaziji Poljane se seveda v letu zvrstijo tudi številni drugi dogodki. Poljanfest je športno-zabavna prireditev, ki jo v celoti organiziramo dijaki sami, krst fazanov, ki ga z domiselnim programom pripravijo dijaki 4. letnikov, večer šansonov, na katerem nastopajo dijaki in učitelji glasbeniki in recitatorji, šolski vsakdan pa popestrijo tudi številne ekskurzije, projektni dnevi in predavanja. Kljub številnim drugim dogodkom pa je BNK najbolj prepoznaven. Ideja zanj se je rodila ob premišljevanju o medsebojnem obdarovanju v decembru. Kaj lahko podarimo drug drugemu (tudi dijaki učiteljem in učitelji dijakom)? Saj ni nujno, da je darilo pravokotno z ogromno pentljo, tako, da ga lahko primemo v roke. Darilo je lahko tudi ustvarjalnost.

Marsikdo si zaradi tega, ker v imenu BNK nastopa beseda koncert, predstavlja pravi koncert, vendar to le delno drži. BNK je namreč preplet vsega. Nastopajoči so tako (odlični) pevci kot igralci, improvizatorji, plesalci, govorci. Letos se je na odru zvrstilo več kot 20 točk in prav vsaka je bila nekaj posebnega. Vezivo v predstavi so filmčki, v katerih nastopajo (večinoma) učitelji, ki se dijakom tako predstavijo v povsem drugi luči. Za ogled letošnjih in malo starejših filmčkov kliknite na spodnjo povezavo.

»Najlepši del je priprava koncerta in sodelovanje pri vseh fazah nastajanja, od ideje do snemanja filmov ter vaj za posamezne točke, najtežje pa je preživeti strah, ki se zgodi zaradi pričakovanj, ali bo šlo vse tako, kot je treba – vse pač ni odvisno samo od enega človeka. Treba je začeti dovolj zgodaj, že v januarju začnemo razvijati ideje za naslednji BNK,« je povedala Nataša Žiger, profesorica slovenščine, avtorica zamisli o BNK-ju, vsakoletna scenaristka in organizatorka dogodka. Po mnenju številnih dijakov in učiteljev brez nje tega dogodka ne bi bilo.

Profesorica Žigerjeva prireja BNK že vrsto let. V tem času se je njegova podoba zelo spremenila. »Včasih so bili koncerti v šolski dvorani, stik s publiko je bil pristnejši, točke pa morda manj izdelane kot zdaj, ko si zanje res vzamemo veliko časa. Nastopajoči morajo zdaj skozi avdicije in poskušamo, da bi bili vsako leto boljši. To seveda ni enostavno, saj smo kljub vsemu amaterji in gre za šolsko prireditev. Število gledalcev je bistveno večje, zdaj si koncert ogleda tudi več staršev pa tudi sponzorji,« mi je še zaupala profesorica Žigerjeva.