Medtem ko se je kapetan Niko Medved skupaj s trenerjem Ivanom Vajdlom in pomočnikom Markom Oštirjem z avtomobilom peljal proti Kopru, kjer je kasneje na tamkajšnjem mandraču potekalo žrebanje polfinalnih parov sklepnega turnirja najboljše četverice pokala Slovenije, je že potekal ples kroglic na Dunaju. V avstrijski prestolnici so Velenjčani za nasprotnika v četrtfinalu pokala EHF dobili danski klub Tvis Holstebro, tekmi, ki bosta odločili potnika za majski sklepni turnir v dvorani Maxa Schmelinga v Berlinu, pa bosta 11. ali 12. aprila v Rdeči dvorani v Velenju in 18. ali 19. aprila na Danskem.

Ker se je nemški klub Füchse Berlin kot prireditelj zadnjega dejanja pokala EHF neposredno uvrstil nanj, bodo aprila le trije četrtfinalni obračuni. Velenjčani kot drugouvrščeni v skupini A so lahko – ker so se s Hamburgom pomerili že v skupinskem delu – za četrtfinalnega tekmeca dobili le zmagovalca preostalih dveh skupin: nemški Melsungen ali danski Holstebro. »Če iskreno priznam, smo si vsi želeli dobiti Dance, kar se nam je na koncu tudi uresničilo. Vsaj na papirju je Holstebro slabši od Melsungena, čeprav ima nekatere obrambne postavitve, ki jih nismo najbolj vajeni, a verjamem, da se bomo nanje dobro pripravili. Kar zadeva Nemce, pa je vsaka njihova ekipa znana tudi po svoji vztrajnosti in nepopustljivosti vseh šestdeset minut, zato lahko rečem, da se je žrebanje na Dunaju izšlo po naših željah in načrtih,« ocenjuje kapetan Niko Medved, ki bo jutri praznoval 25. rojstni dan.

Holstebro v skupini B na šestih tekmah ni doživel niti enega poraza: štirikrat je zmagal (dvakrat proti ruskemu St. Peterburgu, po enkrat proti romunski Constanti in španskemu Granollersu) in po dvakrat remiziral (proti slednjima v gosteh). V ekipi je le en tujec, 33-letni švedski reprezentant Jonas Larholm, ki je pred prihodom v Holstebro dve leti igral za madžarski Pick Szeged, med letoma 2006 in 2008 pa tudi za Barcelono. Medved, ki je v letošnjem pokalu EHF dosegel 27 golov, v pripravah na tekmi z Danci pričakuje še dodatno pomoč: »Verjamem, da bomo veliko informacij dobili od Sebastiana Skubeta, ki igra za danski klub Bjerringbro-Silkeborg in ki je brat našega igralca Staša. Tudi naš kondicijski trener in nekdanji vratar Morten Seier prihaja z Danske, zato nam bo lahko priskrbel kakšen videoposnetek z igro Holstebroja.«

Ko je Gorenje v sezoni 2002/03 nazadnje osvojilo pokal Slovenije, je bil Medved star komaj dvanajst let. »Čeprav sem bil zelo mlad, se vseeno dobro spominjam, ko je ekipa s pokalom prispela na Titov trg v Velenje in doživela navdušen sprejem. A žal naš klub od takrat neuspešno napada novo pokalno lovoriko, kajti vedno se nam izmuzne. V tem času smo osvajali tako državne naslove kot superpokale, manjka nam torej še pokal Slovenije, ki si ga vsi zato še toliko bolj zelo želimo,« je po včerajšnjem žrebanju polfinalnih parov sklepnega turnirja v Bonifiki dejal Medved.

Slovenski podprvaki se bodo v drugem polfinalu v soboto ob 17.30 pomerili z gostitelji Koprčani, v prvem pa ob 15. uri Celje Pivovarna Laško in Dol Tki Hrastnik. Žreb je torej poskrbel, da se najboljša slovenska kluba ne bosta srečala že v polfinalu, o čemer študent in levokrilni igralec ter reprezentant z vzdevkom Medo pravi: »Predvsem za gledalce bo veliko bolj zanimivo, saj obstaja veliko večji tekmovalni naboj, če je tekma med nami in Celjani v finalu kot že v polfinalu. V prejšnji sezoni smo mislili, da je bolje, če igramo s Celjani že v polfinalu, a smo nato izgubili. Glede tega, kdaj igrati z njimi, torej ni zmagovalne kombinacije, a vseeno upam, da bo pokalna sezona letos naša.«

Včeraj so na Dunaju opravili tudi žrebanje četrtfinalnih parov v evropski ligi prvakov, po katerih bodo znani udeleženci sklepnega turnirja najboljše četverice v Kölnu. Prve tekme bodo med 8. in 12. aprilom, povratne med 15. in 19. aprilom, pari pa so Vardar – Kielce, Zagreb – Barcelona, Paris St. Germain – Veszprem in Pick Szeged – Kiel.