Košaki TMI, eno najstarejših mesnopredelovalnih podjetij v državi, se dve leti po pravnomočno potrjeni prisilni poravnavi znova sprehajajo po robu insolventnosti. V prihodnjih treh mesecih jim v plačilo zapade večji del od skupno okoli štirih milijonov evrov bančnih posojil, do začetka julija pa morajo upnikom nakazati prvi obrok iz prisilne poravnave.

A sredstev za poravnavo vseh dolgov v mariborski družbi nimajo. Zadruge, ki obvladujejo lastništvo Košakov, so vse upe polagale na Mesnine Žerak rogaškega poslovneža Franca Žeraka, ki pa je od načrtovanega nakupa že odstopil. »Do dogovorjenega roka smo Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) poslali zavezujočo ponudbo za nakup njene terjatve, podkrepljeno z garancijami, vendar so nas zavrnili,« nam je povedal Žerak. Kot smo razkrili, so v Mesninah Žerak nameravali okoli dva milijona evrov terjatev, ki bi jih odkupili od DUTB, pretvoriti v kapital Košakov TMI, obenem pa bi mariborsko proizvodno lokacijo zapolnili tudi s svojimi proizvodi in tako ohranili večji del zaposlenih. Medtem ko se Košaki soočajo s premalo zapolnjenimi proizvodnimi zmogljivostmi, imajo namreč v Mesninah Žerak teh premalo. Od leta 2011 so se jim namreč prihodki zvišali za okoli polovico na več kot osem milijonov evrov, pri čemer se je število zaposlenih zvišalo z dobrih 40 na 50.

Kakšne načrte imajo s Košaki TMI, na DUTB niso želeli komentirati. V slabi banki lahko sicer tudi v primeru stečaja računajo na vsaj delno poplačilo njihovih terjatev, saj imajo te med drugim zavarovane z zemljiščem mariborske družbe ob bregu Drave. Za nakup terjatev DUTB do Košakov se je lani potegoval tudi podjetnik in solastnik igralniških družb Astraea ter Lev – plus Janez Kojc, ki pa nato ni oddal zavezujoče ponudbe.

»Preučujemo različne možne rešitve in iščemo nove potencialne strateške partnerje,« nam je povedal predsednik nadzornega sveta Košakov Branko Valenko, a obenem priznal, da trenutno nimajo še nobenega novega investitorja. Del potrebnega dodatnega kapitala bi Košakom TMI lahko zagotovila Kmetijska zadruga Ptuj, največja posamična lastnica Košakov TMI, a bi morale po pojasnilih njenega direktorja Marjana Janžekoviča pri dokapitalizaciji sodelovati tudi preostale zadruge. Toda časa, da bi se dogovorile o rešitvi Košakov TMI, zadruge nimajo več veliko.

Kot pojasnjuje Valenko, bi Košaki TMI tudi brez pomoči strateškega partnerja lahko poravnali prvi obrok iz prisilne poravnave. Toda po ocenah poznavalcev bi to še dodatno poslabšalo že tako neugoden finančni položaj družbe. Skupno bi morali Košaki TMI nekaj manj kot 400 poslovnim partnerjem in dobaviteljem, ki so pred dvema letoma že pristali na odpis polovice nezavarovanih terjatev, poravnati med 0,3 in 0,4 milijona evrov, preostalih 0,6 milijona evrov pa do srede leta 2017.

Tudi če bi banke in DUTB družbi odobrile novo reprogramiranje posojil, Košaki brez močnega strateškega partnerja ne morejo dolgoročno preživeti. V zadnjih dveh letih so v družbi število zaposlenih zmanjšali praktično za polovico, lanski prihodki so bili pri okoli desetih milijonih evrov za kar 60 odstotkov nižji kot leta 2011, zaradi likvidnostnih težav pa so morali drastično omejiti tudi investicije v posodobitev proizvodnje. Družba poleg tega beleži izgubo iz poslovanja, po podatkih spletnega registra GVIN obveznosti poravnava z zamudo, lani pa je po nerevidiranih podatkih ustvarila okoli 900.000 evrov čiste izgube.