Po uspešnici Douhtar pod mus!, ki so jo v soprodukciji koprskega in novogoriškega gledališča v osmih letih odigrali več kot dvestokrat, in predstavi Sljehrnik, ki je bila od leta 2011 uprizorjena 150-krat, je začela včeraj nastajati še ena uprizoritev po besedilu igralca in kantavtorja Iztoka Mlakarja – to bo Pašjon, ki jo bo enako kot obe omenjeni režiral Vito Taufer in bo prav tako nastala v skupni produkciji Gledališča Koper in SNG Nova Gorica. Premiera bo 29. maja v Kopru, na novogoriškem odru pa bo »pasijon po Mlakarju« prvič na ogled septembra.

Če je Mlakarja ob pisanju Douhtarja pod mus! navdihoval lik vdanega sluge Sganarella iz Molièrovih enodejank, ob pisanju Sljehrnika pa moraliteta Huga von Hofmannsthala, je za Pašjon našel inspiracijo v – Svetem pismu; natančneje v Novi zavezi in življenju Jezusa Kristusa. Mlakar je Kristusovo življenje, njegovo delovanje in trpljenje izpisal v unikatnem komičnem žanru z značilnim narečnim govorom in prepletom dramskih prizorov s songi. »Iztok je vedno boljši. To besedilo je še bogatejše in izrazito avtorsko,« o Pašjonu meni režiser Vito Taufer. »Tekst je definitivno družbenokritičen na specifično mediteranski način, ki polni duha. Dotika se ključnih in večnih vprašanj, vprašanj o temeljnih vrednotah. V njem je veliko tipično Mlakarjevih obratov in polno ironije.«

V delovni verziji besedila je dvanajst prizorov, ki svobodno interpretirajo legendo o Kristusu; vseeno je Pašjon napisan z vsem spoštovanjem do svetopisemskega izročila, poudarjajo v novogoriškem gledališču, saj Mlakar pri pisanju za oder, enako kot v svojih songih, razpostavlja človeške vrline in »vrline« rahločutno, z ostrim švrkanjem, a vselej tudi s srčnim razumevanjem. V danem primeru se Mlakar ob soočenju z religiozno in zgodovinsko temo ozira nazaj s točke, na kateri smo danes; ključno je vprašanje, kako bi Odrešenika in njegove vrednote sprejeli danes, ko je družba enako kot takrat razslojena na obubožance in bogato elito; koga bi Jezusova ljubezen prevzela, navdihnila z upanjem ali očarala in koga bi prestrašila in ogrozila?