Načrt, da Tina Maze veliko tekmico v boju za skupno zmago v svetovnem pokalu Anno Fenninger pred zadnjo tekmo sezone privede do maksimalnega pritiska, je uspel. Črnjanka je namreč na sobotnem slalomu osvojila četrto mesto, Avstrijka pa je ostala brez točk. Posledično je po osmih dneh znova prevzela vodstvo v svetovnem pokalu, ki ga je imela v rokah praktično celotno sezono, z največ 370 točkami naskoka. Tudi na veleslalomu je Tina Maze svoje delo opravila zelo dobro in se s tretjim mestom 81. v karieri povzpela na zmagovalne stopničke. Toda mlajša tekmica je bila preprosto boljša. Anna Fenninger je potrdila veleslalomski primat ter se v veličastnem slogu veselila ubranitve naslova velikega kristalnega globusa.

Tina Maze sprva ni mogla prikriti razočaranja, nekaj trenutkov kasneje pa se ji je odvalil velik kamen od srca. Bila je srečna, da je vsega konec, bila je ponosna na eno svojih najboljših sezon svetovnega pokala, v kateri je poleg drugega mesta v skupnem seštevku osvojila še tri tretja mesta v posameznih disciplinah (slalom, superveleslalom, smuk) ter se s svetovnega prvenstva vrnila z dvema zlatima in eno srebrno kolajno. Anna Fenninger se je velikega globusa veselila kot majhen otrok. Na finalu v Meribelu je pokazala svoj ranljivi obraz, saj se je po smuku igrala skrivalnice, ko ni bila dostopna novinarjem. Potem ko je v soboto izgubila skupno vodstvo svetovnega pokala, je izjavila, da je v boju za veliki globus povedala že veliko, zato naj raje kdo kaj vpraša Tino Maze.

Najboljši slovenski alpski smučarki je v boju z vsestranskostjo zmanjkalo časa za veleslalomski trening. V ekipi so se odločili v Meribelu bolj posvetiti slalomu, za katerega so se zavedali svoje velike priložnosti, ki so jo glede na zadnje slalomske predstave Tine Maze tudi dobro unovčili. Dodaten šok so doživeli zadnji dan sezone, ko zaradi mehkega terena ni bilo ogrevanja na tekmovalni progi. Vodja ekipe Andrea Massi je reagiral hitro, kot vselej zna. Potrdil je, da se odlično znajde v vseh situacijah. Poklical je glavnega trenerja slovenske ženske reprezentance Rasta Ažnoha, s katerim so postavili kratko progo ter jo polili z vodo in solili, da je lahko Korošica pred nastopom naredila deset veleslalomskih zavojev. Izkazali so se za ključne, saj je na prvi progi, na kateri je bila vidljivost zelo slaba, napadla ter za vodilno Anno Fenninger zaostala za manj kot tri desetinke. V drugo je Slovenko ugnala še Avstrijka Eva Maria Brem, kar je pomenilo, da je Tina Maze v skupnem seštevku svetovnega pokala za Anno Fenninger zaostala za 22 točk. S 15. mestom je točke svetovnega pokala prejela tudi Ana Drev, ena treh Slovenk na finalu v Savojskih Alpah.

Po tekmi je bil zelo čustven vodja ekipe Andrea Massi, ki podobno kot po lanskih olimpijskih naslovih v Sočiju ni mogel skriti solza. Tako zelo je bil ponosen na celotno ekipo, predvsem pa na glavno igralko, ki je v sedmih samostojnih sezonah ob njegovi pomoči spisala slovensko športno pravljico. »Tina je na vseh štirih tekmah v Meribelu pokazala svoj maksimum. V veleslalomu praktično ni trenirala, a je iz sebe iztisnila zadnji atom moči. Tini in ekipi nimam česa očitati. Vsi so vredni velikega spoštovanja in se jim lahko le klanjam. V ekipi so ljudje, ki jih ne dobiš zlahka skupaj. Nežka Poljanšek je prišla na pomoč Tini letos v Zagrebu, potem ko smo imeli težave z nekdanjo fizioterapevtko. Naredila je potezo, ki ni bila posledica želje po zaslužku. To je storila, čeprav je svojima otrokoma po lanski sezoni obljubila, da ne bo več delala z nami. Kako cenim takšno dejanje, je težko opisati z besedami. Enako lahko v presežnikih govorim o serviserju Andrei Vianellu in trenerju Valeriu Ghirardiju. Upam, da bomo večno ostali prijatelji,« je bil čustven Massi. »Ničesar v tej sezoni ne obžalujem, nič ne bi storil drugače, če bi imel to možnost. Morda smo napačno reagirali pri dveh Tininih boleznih. Namesto da bi poslušali nasvet zdravnika Matjaža Turela, smo se zanašali, da se bo Tina počutila bolje po naravni poti. Posledično je v Areju in Cortini d'Ampezzo tekmovala povsem brez moči in energije.«

Massi se je dotaknil še uspehov Tine Maze v preteklosti, ko je na velikih tekmovanjih osvojila trinajst kolajn, denimo Alberto Tomba, ki ga Italijan večkrat omenja, pa devet. Pravi, da je bila tako uspešna kljub dejstvu, da ni imela vselej enakovrednih pogojev. Ob tem poudarja, da so slovenski športniki na splošno fenomen, kar zadeva prenašanja pritiska, kar dokazujejo z uspehi na dnevni bazi. Massi pravi, da je sicer ponosen na zgodbo o uspehu Tine Maze, da pa ni prepričan, ali bi se takšnega projekta lotil še enkrat. Priznal je, da je bilo zelo težko voditi športnico, s katero je imel ves čas tudi osebni partnerki odnos. »Vem, da me boste spraševali, ali bom prevzel ponujeno mesto glavnega trenerja v slovenski reprezentanci. Od Tine sem se naučil biti pošten do sebe. Sedaj se nisem sposoben poglobiti vase. Če bom sprejel izziv, ga bom na svoj način. To pomeni, da bom vložil ogromno energije. Sedaj pa imam energije le za sesti v avto,« je bil odkrit Massi, ki se je ob koncu poklonil Anni Fenninger. Poudaril je, da si zasluži vse čestitke pri bremenu, ki ga je nosila v vsej sezoni, predvsem pa v zadnjem mesecu.