Zato televizijske hiše za protiutež producirajo razvedrilne vsebine. Da nam bo enostavno lažje. In to recimo še napovejo z besedami, da bo šlo zares za smešno komedijo. Ena žlahtna štorija je čisto nasprotje. Sedmina, kjer ni prostora za smeh. Logično, saj se vse zgodi kot posledica smrti. Umrla je slovenska mati. Tista, ki je podpirala tri hišne vogale. Za četrtega pa so bili premalo mož in štiri hčerke. Kar pomeni, da gre za pogorišče. Totalno bedo. Bojišče egoistov, kjer zmagujejo prevaranti, lažnivci, prevzetneži in drugi stereotipi slovenske folklore. Jasno, s samimi pretiravanji, ki so jih avtorji iz skupine Mangart vzeli iz neke namišljene realnosti. Namreč, kje ste v realnem lajfu srečali žensko, ki bi izgovarjala takšne misli: »In zdaj naj jaz žrtvujem svojo bleščečo kariero.« Ali pa: »Jst, poslovna ženska, naj jem od miši požrto hrano?«

Kje je problem? Zelo preprosto rečeno v pomanjkanju duha. Duha časa. Drseči start na prvo žogo lansiranih afer. Banka Slovenije, požrešni univerzitetni profesorji, požrešna bivša premierka, nesposobni ministri, ministri, ki zlorabljajo svoje položaje, in nesojena ministrica, ki se ji cedi maslo z glave. Vse za videz. Videz katastrofe. Priprava na izredne razmere.

Skratka, trik je enostaven. Fikcijo predstaviti kot realnost. Namišljene zgodbe prodati kot tragičen vsakdanjik. Prepričati vse, da je realnost le to, kar nam servira impotentna politika. In še bolj prepotentni politiki. Ter imbecilni epigoni, ki se borijo za dvajset sekund televizijske slave. Smrtno resno ob postelji neozdravljivega pacienta. Oddaja Ne se hecat je pomenljiva že s svojim imenom. Za hec ni prostora. V Big Brotherju se bodo kmalu vsi stepli, v Baru pa začeli metati kozarce v glavo. Konflikt je gonilo vseh resničnostnih šovov.

Čeprav smo imeli v tem letu v Sloveniji le enega pravega. Ta sliši na ime Tina Maze. Vse, kar se dogaja naši največji smučarki vseh časov, je tipičen format realitija, ki namesto igre junakov za nekaj sekund slave predstavlja junakinjo, ki noče slave. Beži od kamer na startu, se pritožuje nad neumnimi novinarji, ki postavljajo bedasta vprašanja, in vzdihuje, kako nima miru pred nerazumevajočimi mediji vseh barv. Zraven še obvezne napetosti v lastnem taboru, ugibanja okoli razmerja s šefom, ki je tudi njen partner, ter plejada nesreč, ki so jo zadele v eni sezoni. Gripa, viroza, želodčne težave, bruhanje, psihična izpraznjenost, psihična polnost, utrujenost, razočaranja in zraven še kakšna difuza ter razrita proga.

Upam le, da bo imel ta resničnostni šov tudi srečen konec. Jutri bomo vsi držali pesti za našo junakinjo, ki ima samo enega pravega nasprotnika. Petra Prevca v Planici…