Uprava Save Re pod vodstvom Zvonka Ivanušiča je očitno podlegla pritisku delničarjev, saj bo za aprilsko skupščino verjetno predlagala še enkrat višjo dividendo kot lani.

Če so si Slovenski državni holding (SDH), družbe KD Group, EBRD in drugi lastniki pozavarovalnice v lanskem letu razdelili slabih 4,5 milijona evrov, naj bi letos prejeli več kot deset milijonov evrov. Bruto dividenda bi se torej zvišala s 26 centov na kar 59 centov na delnico. Tolikšno izplačilo naj bi uprava Save Re predlagala, razen če pride vmes kaj, kar bi pomembno vplivalo na finančno stanje.

Dividende namesto kotacije na tuji borzi

Delničarji Save Re, ki so lani prvič prejeli dividende, se lahko za dobro novico zahvalijo izjemnim rezultatom na borznem parketu. Pozavarovalnica je na krilih pozitivnih vrednosti vrednostnih papirjev žela visoke dobičke, njen čisti poslovni izid pa je tudi zaradi tega dosegel rekordno raven. Matična slovenska družba je kljub padcu zbranih premij povečala dobiček za več kot polovico, skupina Sava Re pa ga je kar podvojila, na dobrih 30 milijonov evrov.

Nasmešek z lic delničarjev je izginil, ko je Ivanušič pod vprašaj postavil predvideno kotacijo delnic Save Re na eni od tujih borz (Istanbul, London ali Varšava). Do tega bi po načrtih moralo priti sredi leta 2016, med drugim pa bi delnice Save Re pridobile vrednost. Kot je včeraj priznal Ivanušič, imajo za zdaj premalo lastnih delnic, da bi jih uvrstili na tujo borzo in z njimi zagotavljali dovolj likvidnosti. Potrebovali bi paket lastnih delnic v vrednosti med 30 in 50 milijoni evrov, medtem ko imajo trenutno 4,3 odstotka delnic, vrednih 12 milijonov evrov.

Višje dividende Save Re ne bodo zadovoljile niti hrvaške Adris Grupe Anteja Vlahovića, ki si prizadeva za prevzem naše največje pozavarovalnice. Četudi bi se s KD Group, ki obvladuje osem odstotkov delnic, dogovorili o njihovem odkupu in povečanju lastništva v Savi Re na več kot 20 odstotkov, jim bo načrte verjetno prekrižala država. Konec aprila bo znano, ali bo prišlo do privatizacije Save Re, po dosedanjih informacijah pa bo država obdržala najmanj 25-odstotni delež plus eno delnico.

Slabi rezultati na domačem trgu

Skupina Sava Re, ki ima odvisne družbe v šestih državah nekdanje Jugoslavije, je lani povečala obseg zbranih premij za več kot 21 odstotkov, na dobrih 468 milijonov evrov. »Rezultati so odlični,« je včeraj dejal Ivanušič. Toda za visoko rastjo se v resnici skriva prevzem Zavarovalnice Maribor (ZM), ki jo je Sava Re šele v maju 2013 vključila v skupino, in padec premij na domačem trgu. Medtem ko jih je ZM kljub čiščenju dela portfelja zbrala za 250 milijonov evrov oziroma slab odstotek manj, je bil pri Savi Re padec premij kar dvoodstoten. Tretja največja slovenska zavarovalnica je zbrala za okoli 131 milijonov evrov premij.

Toda še jeseni je kazalo precej slabše. Sava Re, ki obvladuje več kot polovico trga pozavarovanj, je imela konec septembra kar 3,5-odstotni minus. Največje znižanje je trg dosegel pri obveznem avtomobilskem (AO) zavarovanju, kjer imajo tudi zavarovalnice določene težave. Sava Re in Triglav Re sta namreč v prvih devetih mesecih lani zbrala kar 15 odstotkov ali slabe tri milijone evrov manj premij. Podoben upad sta pozavarovalnici imeli na področju pozavarovanja požara in drugih elementarnih nesreč.

Kljub temu v Savi Re v letošnjem letu pričakujejo spodbudnejše rezultate. Medtem ko naj bi v Sloveniji doživeli minimalni padec premij, bi na krilih desetodstotne rasti v tujini ustvarili kar 1,8-odstotno rast konsolidirane premije. Čisti dobiček skupine Save Re bi bil medtem blizu rekordnemu iz lanskega leta, saj bi znašal 476,5 milijona evrov. V kratkem naj bi prevzeli tudi pokojninsko družbo Moja Naložba, v kateri imajo trenutno 45-odstotni delež.