Pa naštejmo dejstva. Deskar Žan Košir je skupni zmagovalec svetovnega pokala, smučarka Tina Maze je še vedno v igri za skupno zmago, podobno tudi skakalec Peter Prevc, biatlonec Jakov Fak pa se bojuje za skupno drugo mesto. Neverjetno, saj Slovenci in Slovenke prevladujejo v večini zimskih športnih panog.

Se našteti kopljejo v denarju in imajo za trening in priprave na voljo občutno več denarja? To drži zgolj za Tino Maze, ki ima med zimskimi športniki poseben, tudi plačni status, ki pa ji glede na neverjetne uspehe zadnjih nekaj sezon tudi pripada. Preostala trojica pri sredstvih za priprave ni v ničemer privilegirana.

Seveda se stroški, potrebni za izvedbo vadbenega programa, med športnimi panogami razlikujejo. Med biatlonom in alpskim smučarjem je denimo občutna razlika, saj lahko Jakov Fak trenira (skorajda) sam, Tina Maze pa ob sebi potrebuje vsaj še trojico. Toda bolj kot sama finančna sredstva bode v oči, da imajo kar trije šampioni svojega trenerja, le Prevc popolnoma zaupa selektorju Goranu Janusu.

Je torej bolj kot v nadarjenih športnikih, ki želijo uspeti, pa pri tem nimajo pretirane sreče, problem v vodenju na najvišji ravni in ne toliko v pomanjkanju denarja? Tezo je mogoče potrditi tudi zato, ker mnogi slovenski športniki na mladinskih svetovnih prvenstvih naravnost blestijo, ko prestopijo med člane, pa se izgubijo v povprečju, nekateri njihovi tekmeci, ki so jih redno premagovali, pa postanejo šampioni tudi med člani.

Seveda ni realno pričakovati, da bo velika zimska četverica podobno izjemna tudi v prihodnje, a je iz njihovega načina dela gotovo mogoče črpati tudi znanje, nujno potrebno, da bomo Slovenci v zimskih športih tudi v prihodnje mešali štrene favoriziranim narodom.