Že videno, bi lahko rekli po prvi dirki letošnje sezone formule 1, ki jo je s sprehodom skozi Albert Park dobil Lewis Hamilton. Mercedesov uspeh je z drugim mestom dopolnil Nico Rosberg, oba pa sta pokazala, da bi se slika lanske sezone znala prekopirati tudi v letošnjo. Na veliko žalost vseh preostalih sodelujočih v tem cirkusu.

Lewis Hamilton je ta konec tedna vse naredil enostavno prav in v najboljši možni meri. Že na testiranjih je bil prepričljiv, ko je dejal, da je v lanski sezoni vozil najboljši dirkalnik, kar jih je kdaj dobil v roke, po dveh krogih z letošnjim pa je vedel, da je ta še boljši. In ko se dirkač tako dobro počuti v svojem delovnem okolju, ga je težko vreči iz ravnotežja. Od prvega do zadnjega kroga je narekoval tempo, skrbno spremljal, kako se za njim vozi Nico Rosberg, o drugih pa niti ni izgubljal veliko časa. Ker mu tega ni bilo treba. S tem je slavil svojo 34. zmago v formuli 1. »To je moja druga zmaga v Avstraliji. Prvič sem tukaj zmagal leta 2008, ko sem potem postal prvak. Vem, da je to šele uvodna dirka, a če bi se po jutru dan poznal... Počakajmo še malo, ta konec tedna mi je res šlo vse od rok, vse je bilo zelo blizu popolnosti. Najbolj pa sem bil presenečen, ko se je na zmagovalnem odru pojavil Arnold Schwarzenegger. Sem njegov velik oboževalec. Terminator 2 je film, ki ga naravnost obožujem. To je bilo lepo darilo, posebej, ker sem ugotovil, da ni tako zelo visok, kot sem imel vedno občutek. Šalo na stran, to je bil popoln konec tedna od prve do zanje minute.«

Nico Rosberg je nekoliko kislo ugotovil, da je Hamilton to dirko odpeljal »kot vrag« in da ni mogel storiti nič, kar bi mu prineslo najmanjšo možnost splezati na prvo mesto. »Ob taki Lewisovi vožnji je bilo nemogoče napasti. Na vsako mojo akcijo je imel takoj odgovor. Po drugi strani sem vesel, ker je to le dokaz, da smo čez zimo res dobro delali in še nadgradili lanski zmagovalni dirkalnik. Zdaj je ena proti nič za Lewisa, a na naslednji dirki bom poskusil izenačiti.« Tretje mesto je šlo Sebastianu Vettlu, ki je dal jasen odgovor, da je letos Ferrari veliko boljši kot lani, čeprav je cilj videl le en rdeči dirkač. Vettel je lahko obdržal pod nadzorom napade Williamsovega Felipa Masse, ki pa je bil edini predstavnik belih na dirki. »Mislim, da smo pozimi lepo napredovali in smo pokazali, da smo trenutno druga sila v formuli 1. Zaostanek res ni majhen, saj sta bila oba mercedesa daleč spredaj. Najhuje pri tem je, da sem imel občutek, da še niti niso pokazali vsega, kar zmorejo ali znajo, da so kakšno karto še skrili v rokavu. A delali bomo naprej, posebno zato, ker bi si tudi Kimi zaslužil malo manj smole.« Finec je bil namreč najprej »žrtev« trčenja med Nasrom (Sauber) in Maldonadom (Lotus), zaradi česar je moral Maldonado odstopiti. Pri prvem postanku so imeli mehaniki nekaj težav z nameščanjem novega kolesa, med drugim pa jim ga ni več uspelo dovolj dobro pritrditi in je moral odstopiti. Da se je Kimi sploh znašel v takem položaju, je posledica tega, da je precej pazil, da ne bi trčil v Vettla, pri tem pa sebe spravil v podrejeni položaj glede na druge tekmece. A Ferrari po dirki le ni bil kaznovan zaradi nevarnega postopka pri postanku v boksih, saj so – tako FIA – takoj po tem, ko so videli, da je z dirkalnikom nekaj narobe, Raikkonenu ukazali, da mora ustaviti ob stezi.

Pri Williamsu so imeli to pot le eno železo v ognju, saj se je na treningih poškodoval Valtteri Bottas, bolečine v hrbtu pa so bile prehude, da bi lahko nastopil na dirki, na kateri je v cilj prišlo le 11 dirkačev. Sicer smo tukaj videli že tudi dirke, ko jih je v cilj pripeljalo le osem, pa vendar. Oba dirkača Manorja ves konec tedna nista naredila niti enega kroga, saj zaradi zastarele elektronike niso mogli usposobiti dirkalnika, na poti do startnega mesta pa sta obstala tako Magnussen, ki ga je izdal Hondin motor (njegov ekipni tovariš Jenson Button je bil tudi prepričljivo zadnji, a vse tolaži dejstvo, da je vsaj lahko odpeljal vso dirko), kot Danil Kvjat, v njegovem red bullu je izdihnil menjalnik.

Rdeči biki bodo to dirko skušali čim prej pozabiti. Daniel Ricciardo je bil namreč skromen šesti s krogom zaostanka, vodja ekipe Christian Horner pa po dirki ni skoparil z bodicami, usmerjenimi proti Renaultu. »Zagotovo imamo do 100 konjev manj kot na primer Mercedes. To je nesprejemljivo, a najhuje je, da se ne moremo boriti niti proti Ferrariju ali Williamsu. Ti dve ekipi sta naš prvi cilj, o Mercedesu niti ne razmišljamo v tem trenutku. A dejstvo je, da motor ne zmore dovolj moči in da se ne moremo z njim boriti proti drugim tekmecem.« Še ena kritika na račun Renaulta, ki jih ta konec tedna ni manjkalo. Če nič drugega je njihov motor izdihnil tudi v dirkalniku Maxa Verstappna (toro rosso), ki je s 17 leti in 166 dnevi postal najmlajši dirkač formule 1 vseh časov.