Po Drogi Kolinski (Atlantic Grupa), Ljubljanskih mlekarnah (Dukat) in Mercatorju (Agrokor) bo v hrvaški lasti že v kratkem očitno končalo tudi Žito. Po neuradnih informacijah naj bi konzorcij največjih lastnikov na čelu s Slovenskim državnim holdingom, Modro zavarovalnico, Skupino KD Group in NLB Skladi s Podravko že usklajeval podrobnosti pogodbe o prodaji 53-odstotnega paketa delnic Žita, prodaja pa naj bi bila po napovedih naših virov sklenjena najpozneje do konca prihodnjega meseca.

Podravka izločila tekmece

Kot smo razkrili, naj bi Podravka oddala najvišjo zavezujočo ponudbo za Žito. Za celotno družbo naj bi namreč ponujala okoli 60 milijonov evrov, medtem ko si lastniki zaradi boljšega lanskega poslovanja Žita obetajo še nekoliko višji izkupiček. Poleg Podravke naj bi zavezujočo ponudbo dali litovski sklad, francoski sklad tveganega kapitala Ardian in Don Don Aleša Mozetiča. Podrobnosti lastniki ne želijo komentirati, po neuradnih informacijah pa so se s Francozi že nehali pogajati, Don Donu pa se v ožji izbor ni uspelo uvrstiti. Za zdaj naj bi se lastniki sicer še vedno pogajali tudi z Litovci. Vendar pa bi morali ti po neuradnih informacijah krepko izboljšati svojo ponudbo, če bi želeli resneje konkurirati Podravki, ki poskuša z nakupom Žita rešiti tudi svoje težave pri poslovanju.

Skupina Podravka se namreč že več let sooča s padcem prihodkov, ki so se lani znižali še za dodatne tri odstotke, na 458 milijonov evrov. Najslabše rezultate je Podravka lani dosegla na Hrvaškem, kjer se ji je prodaja znižala za desetino, in v Sloveniji, kjer je ustvarila le še nekaj več kot 23 milijonov evrov prihodkov. Podravka naj bi financirala nakup med drugim s sredstvi, ki jih namerava zbrati z dokapitalizacijo. S tem bi rešila tudi »problem« svojega lastništva. Kot smo poročali, si nekateri večji lastniki, med drugimi hrvaški pokojninski skladi, že dlje časa prizadevajo zmanjšati vpliv hrvaške države v Podravki, ki na skupščinah obvladuje kontrolni delež.

Pekarna Grosuplje še ta mesec z novim lastnikom

Medtem ko se očitno končuje privatizacija Žita, pa naj bi največja slovenska pekarska skupina že izpadla iz boja za nakup Pekarne Grosuplje. Po neuradnih informacijah naj bi Žito oddalo celo najslabšo ponudbo za nakup Mercatorjeve pekarne, čeprav bi po ocenah poznavalcev z njenim prevzemom lahko ustvarilo največ sinergij oziroma prihrankov. Poleg tega bi lahko Žito na obstoječo proizvodno lokacijo Pekarne Grosuplje v sorazmerno kratkem času preselilo del svoje proizvodnje in tako dokončno izpraznilo proizvodno lokacijo v ljubljanskem BTC.

Največ možnosti za nakup Pekarne Grosuplje naj bi imel Don Don, ki mu je v zadnjih letih uspelo konsolidirati velik del pekarske industrije v Srbiji. Prodaja grosupeljske pekarne bi bila lahko po ocenah naših virov končana že do konca tega meseca oziroma najkasneje v začetku aprila. Poleg Don Dona so v tekmi za Pekarno Grosuplje še Čakovečki mlinovi v lasti Stjepana Varge. Če Mozetiču uspe, bi postal eden največjih igralcev v pekarski panogi v državah nekdanje Jugoslavije. Že sedaj ima Don Don v Srbiji deset pekarn in dva mlina, prek katerih izdelke dobavlja tudi v Črno goro, Bosno in Hercegovino, Bolgarijo in na Hrvaško. Postal bi tudi večji igralec na slovenskem pekarskem trgu, z izdelki z višjo dodano vrednostjo iz Grosupljega pa bi lahko oskrboval tudi del Konzumovih trgovin na Hrvaškem.

Spomnimo: v Agrokorju si želijo, da bi novi lastnik Pekarne Grosuplje prevzel oskrbovanje njihove celotne trgovske verige v državah nekdanje Jugoslavije. A če bi Don Don želel prevzeti to vlogo, bi moral po ocenah poznavalcev kupiti tudi katero od hrvaških pekarskih družb oziroma z njo skleniti strateško partnerstvo. Po dostopnih podatkih je lani Don Don ustvaril med 60 in 65 milijoni evrov prihodkov, s prevzemom Mercatorjeve pekarne pa bi se njegovi letni prihodki zvišali na med 90 in 100 milijoni evrov. Za primerjavo omenimo, da je Skupina Žito lani ustvarila 114 milijonov evrov prihodkov, vendar pa so v to vključeni tudi prihodki iz prodaje začimb, testenin, čajev, čokolade...