Budjevo dekle je hitro Lana pripelo na vrvico, Budja pa je poskušal z besedami in kretnjami umiriti napadalni mrcini. Neuspešno. Borilna psa sta planila na krotkega mešanca med zlatim prinašalcem in labradorcem in zasadila zobe v taco in vrat. Budja je planil na krvoločna psa in z golimi rokami ubranil ljubljeno žival pred zanesljivo smrtjo. Krvavi boj se je končal čez nekaj minut, ko so na pomoč prihiteli sosedje in okoli napadenih napravili živi zid. Budji so hudo poškodovani roki zdravniki UKC Maribor operirali v približno peturnem posegu. Zdaj ga čaka najmanj trimesečna rehabilitacija. Pravi, da je imel srečo v nesreči, saj je treniral veslanje in ima zato zelo močne roke. Kdo s šibkejšimi kostmi bi bržkone ostal brez prstov ali celo dlani. Ali bo zaradi pasjih ugrizov imel trajne posledice, še ne ve. Bolj se sprašuje, kako globoke bodo psihološke rane. »Nuša, moje dekle, pa je definitivno travmatizirana in ima nočne more,« je zaskrbljen 27-letni bančni analitik. Lastnik psov je za medije zatrdil, da takšnega napada svojih psov ni pričakoval, poleg tega je dvorišče uredil v skladu s priporočili kinologov. A jih očitno ni dovolj dosledno upošteval. V soboto sta terierja izkoristila nepozornost lastnikove tašče in pod vrati ograje pobegnila na bližnji travnik, kjer sta najprej pokončala sosedovo mačko, nakar sta napadla še Lana. Lastnika psov je doletela smešno nizka kazen, policisti mu namreč za tak incident lahko izrečejo največ 200 evrov globe. Ker psa nista bila ponovno cepljena, pa ga utegne doleteti še globa največ 417 evrov.

Nakup banke je zanj drobiž

Kar je za Slovenijo ključna družinska srebrnina, ki jo le s težkim srcem da od sebe, je zanj komaj omembe vreden posel, če upoštevamo, da bi moral za nakup NKBM odšteti le 0,004 odstotka premoženja. Leon Black, eden izmed najbolj verjetnih novih lastnikov Nove KBM, je znal primerljive vsote v preteklosti odšteti že za umetniška dela. Njegova zbirka umetnin je vredna skoraj štirikrat več od ponujene kupnine za drugo največjo slovensko banko, je poročal Večer. Black mlajši je svoje premoženje ustvaril s skladom Apollo, ki ga vodi že petindvajseto leto skupaj s partnerjema Joshuo Harrisom in Marcom Rowanom. Konec leta 2014 je sklad upravljal 159,8 milijarde dolarjev sredstev in ustvaril 168,2 milijona dolarjev dobička. V svojem portfelju ima tudi lastniške deleže v televizijski hiši Endemol, ki je zagnala resničnostni šov Big Brother, sklad je solastnik ponudnika križarjenj Norwegian Cruise Line in založnika učbenikov McGraw-Hill Education. Naboru kupljenih podjetij se bo verjetno pridružila še mariborska banka NKBM, za katero naj bi Apollo ponujal dobrih 200 milijonov evrov kupnine, kar je komaj 32 odstotkov knjigovodske vrednosti banke.

Seveda pa Black ni imun za poslovne zablode. Leta 2008 sta sklada Apollo in TPG Capital prevzela igralniško družbo Harrah's, ki je v Sloveniji nameravala zgraditi igralniški megacenter. Trideset milijard dolarjev težko naložbo sta sklada izpeljala v najslabšem možnem času, saj je gospodarska kriza v ZDA občutno skrčila igralniško dejavnost. Harrah's, ki se je leta 2010 preimenoval v Caesar's, je zdaj tik pred bankrotom. Pristojno ameriško zvezno sodišče, ki odloča o uvedbi stečajnega postopka, je januarja napovedalo, da si bo podrobno ogledalo vse sporne posle, s katerimi je Apollo del premoženja umaknil iz dosega upnikov. Če bi se Black poslovno opekel tudi v Sloveniji, se bo lahko tolažil z ogledovanjem svojih umetnin. Med njimi je tudi znameniti Krik norveškega slikarja Edvarda Muncha. Leta 2012 je na dražbi newyorške dražbene hiše Sotheby's zanj odštel vrtoglavih 120 milijonov dolarjev.

Rop v živo

Visoka stopnja kriminalitete se je znova znašla v ospredju mednarodnih medijev. Tokrat zaradi bizarnega ropa, ki se je pripetil med televizijskim prenosom v živo. Priljubljeni televizijski novinar Vuyo Mvoko je v torek zvečer pred bolnišnico v Johannesburgu čakal, da ga v živo vklopijo v program. Na državni televiziji SABC naj bi poročal o poteku zdravljenja zambijskega predsednika Edgarja Lunguja. Nenadoma sta ga, kljub prižgani kameri, obstopila neznanca. »Sprva sem se začudil, kdo me moti, tik preden grem v program, saj zaradi soja žarometa nisem mogel prepoznati obrazov. Tip mi je rekel, naj mu izročim mobilnik, ki sem ga držal v roki,« je dogodek rekonstruiral Mvoko. »Nisem mu ga hotel dati, nakar je pozval pajdaša, ki je grozil s pištolo, in mu rekel: 'Ustreli psa!' V tistem se je oglasila sodelavka in me rotila, nam mu dam telefon, in sem mu ga dal. Enako so storili tudi sodelavci.« Torkov incident je le še ena epizoda iz kriminalnega vsakdana v Južni Afriki. V ponedeljek je odmeval umor priljubljenega hip hop pevca Nkululeka Habedija. Po poročanju policije naj bi ga zabodlo njegovo dekle. Južnoafriška oblast je že obsodila rop v živo. »Zaostrili smo boj zoper kriminal in okrepili prizadevanja za zaščito prebivalstva, da zmanjšamo kriminaliteto in da bi se vsi ljudje, ki živijo v Južni Afriki, lahko počutili varne,« so zapisali v sporočilu za javnost. Policijski ukrepi, ki so sledili torkovemu ropu, za zdaj niso izpolnili visokoletečih obljub oblasti. Čeprav je kamera roparja posnela med njunim kriminalnim podvigom, ju južnoafriški policiji še ni uspelo prijeti. »Preprosto izginila sta,« je razočaran novinar Mvoko.

Nemčijo zamenjala s Francijo

Zaradi bornega poznavanja geografije je Brandusa Predescu, tiskovna predstavnica romunskega ministrstva za zunanje zadeve, dobila odpoved delovnega razmerja. Njena napaka je namreč komično zaznamovala obisk nemškega zunanjega ministra Frank-Walterja Steinmeierja. Ob diplomatskem srečanju so želeli Romuni svečano obeležiti 135-letnico državniških odnosov med državama, zato je zunanji minister Bogdan Aurescu nemškemu gostu izročil posebej za to priložnost natisnjeno brošuro. Na platnici naj bi bila natisnjena obrisa prijateljskih držav na barvni podlagi njunih zastav. Barve so bile pravilne, obris Nemčije pa ni ustrezal dejanskemu, so opazili uslužbenci nemškega zunanjega ministrstva. Izkazalo se je, da je na platnici pravzaprav obris Francije. Steinmeier se zaradi napake ni pretirano vznemirjal, češ da je sploh ni opazil, Aurescuju pa ni bilo do smeha. Javno se je opravičil za tehnični spodrsljaj, obenem pa sporočil, da bo morala Predescujeva zapustiti položaj, ker je z grafično napako osmešila ministrstvo. Morda pa se Aurescu ne bi smel tako razburjati, saj tudi Nemci niso nezmotljivi. Februarja je bil Steinmeier na službenem potovanju v Afriki. V njegovem ministrstvu so natisnili posebne priponke. Na tisti, na kateri bi morala biti natisnjena Demokratična republika Kongo, je bila podoba sosednje države Kongo-Brazzaville. Pomoto so uradniki ministrstva k sreči ugotovil še pred poletom na jug.