Decembrskih 180 točk, ki jih je osvojila Tina Maze na dveh preizkušnjah svetovnega pokala v Areju, je pred novima preizkušnjama v švedskem osrčju prekrasen spomin. Kako lep bi bil pogled na lestvico skupnega seštevka svetovnega pokala v primeru ponovljivih uspehov Črnjanke, je brezpredmetno razmišljati. Dejstvo je, da sta decembrski nadomestni preizkušnji preteklost, ki v tem trenutku ne pomenita veliko. Danes z veleslalomom in jutri s slalomom se bo nadaljeval ženski del svetovnega pokala, v katerem bo skušala Tina Maze 44 točk prednosti pred Anno Fenninger povečati na varnejšo razliko pred finalom svetovnega pokala v Meribelu.

Tempo dveh preizkušenj bo peklenski, saj se bosta razpletli v dobrih 22 urah. Veleslalomska preizkušnja bo namreč večerna (prva proga ob 16. uri, druga ob 19. uri), sobotni slalom pa se bo začel že ob 10.30. Medtem ko je Korošica decembra v Areju na veleslalomu zmagala, na preostalih petih preizkušnjah sezone ni blestela, saj je na njih zbrala 95 točk, torej pet manj kot s prvim mestom na Švedskem. Precej veleslalomsko uspešnejša je Avstrijka, ki z zbranimi 342 točkami prepričljivo vodi v seštevku bazične discipline alpskega smučanja. Kako suverena je Avstrijka na veleslalomih v zadnjih dveh sezonah, je nazorno pokazala pred slabimi tremi tedni v Mariboru, kjer je s samozavestnim smučanjem v spodnjem delu druge proge nadoknadila pol sekunde zaostanka ter se veselila zmage.

Za Tino Maze je v tem trenutku najpomembnejše, da je znova našla formo, s kakršno se lahko enakovredno bori z veliko tekmico. V Garmisch-Partenkirchnu je bila najboljša slovenska športnica na tekmah svetovnega pokala namreč hitrejša prvič po 20. decembru lanskega leta, ko je bila na smuku v Val d'Iseru sedma, Anna Fenninger pa enajsta. Odtlej je bila namreč Avstrijka hitrejša na vseh medsebojnih preizkušnjah. Posledično se je prednost Črnjanke, ki je na tekmah svetovnega pokala blestela predvsem v prvem delu sezone, ves čas topila. Prednost je obdržala na račun slalomskih uvrstitev. Zato si ni težko predstavljati, kako velik kamen se je Tini Maze odvalil od srca po prejšnjem koncu tedna na Bavarskem, ko je na superveleslalomu zasedla drugo, Anna Fenninger pa tretje mesto.

»Pomembno je, da sem na zadnjih tekmah sama sebi dokazala, da smučam dobro. Da lahko tudi napadem, ne da se zgolj branim. Najpomembnejše bo, da najdem pravo mero sproščenosti. Veselim se veleslalomske tekme, saj se v tej disciplini vselej počutim domače. Žal sem v Mariboru naredila v spodnjem delu proge napake, a pred menoj so novi izzivi. Zbrana moram biti do konca,« napoveduje Tina Maze. »Odločale bodo malenkosti. Pomembni bodo vsi dejavniki. Od dobrega počutja na dan tekme do pravšnje mere napadalnosti in zbranosti,« se zaveda Črnjanka.

Ker je Katarina Lavtar v tej sezoni svetovnega pokala zbrala le sedem veleslalomskih točk, bi bila njena uvrstitev v finale glede na videno v tej sezoni presenetljiva. Več možnosti ima Ana Drev, ki pred generalko pred finalom svetovnega pokala zaseda 26. mesto. Šmarčanka za 25. mestom Lare Gut zaostaja za osem točk, za 24. mestom pa že za 19, kar potrjuje, da potrebuje v Areju vrhunski rezultat, sicer bo lahko sezono ocenila z negativno oceno.