V Kranjski Gori se ta konec tedna obeta stara zgodba. Vse kaže na to, da se bo 54. pokal Vitranc, prireditev z dobrimi 1,3 milijona evrov prihodkov, svetu predstavil v lepi luči, v kateri bodo v ospredju zanimanja športni boji za veliki in mala kristalna globusa v slalomu in veleslalomu. Zdi pa se tudi, da bodo slovenski alpski smučarji igrali stranske vloge. Rezultati sezone kažejo, da je slalomska in veleslalomska rezultatska beda popolna. Kdor si bo jutri in pojutrišnjem v živo ogledal kranjskogorski preizkušnji, bo nostalgik lepih časov slovenskega alpskega smučanja, ki je v zrelih letih ali jeseni svojega življenja. Lahko bo večni obiskovalec pokala Vitranc, kakršnih je zelo malo, član navijaške skupine katerega alpskega smučarja ali delavec, ki mu delovne obveznosti narekujejo obisk Kranjske Gore.

Ne glede na to, ali so v slovenski reprezentanci petroviči, križaji in koširji ali kosiji, kranjci in kürnerji, imajo organizatorji pokala Vitranc venomer enako nalogo. Da ne glede na vremenske razmere vrhunsko pripravijo podkorensko strmino ter največjim mojstrom belih strmin omogočijo enakovredno pogoje. Čeprav je letošnji kranjskogorski termin eden najkasnejših v vitranški zgodovini in zima večji del ni bila prava, organizatorji niso imeli večjih težav s pripravo proge. Bili so celo deležni tako velikega zaupanja Mednarodne smučarske organizacije, da jim je prejšnji teden prižgala zeleno luč za izvedbo tekme kar po telefonu. Vsakoletne hvalnice organizatorjem se ponavljajo, a je treba vedeti, da niso same po sebi umevne. So primerljive z vrhunskimi športnimi rezultati, za katere je treba garati.

»Vsako leto precej vlagamo v razvoj in izboljšanje tekmovalne infrastrukture. Letos smo s pomočjo kranjskogorske občine in fundacije za šport obnovili črpališče, tako da imamo zagotovljeno skoraj dvakratno količino vode. Postavili smo luči ob celotni veleslalomski progi, ki sicer ne omogočajo tekmovalnega in rekreativnega smučanja, ampak so namenjene nočnemu delu pri pripravi proge. Obnoviti smo morali začasni električni priključek, saj je poraba električne energije žal vsako leto večja, v ciljni areni pa smo postavili novo skladišče. Vse skupaj nas je stalo okrog 150.000 evrov,« je novosti predstavil generalni sekretar 54. pokala Vitranc Srečko Medven, »letos smo opravili rehomologacijo tekmovalne proge, ki jo je treba narediti vsakih deset let. Hkrati smo pridobili novo homologacijo za progo z nižjim startom, ki bi prišla prav v primeru slabih vremenskih razmer ali morebitnih ženskih tekem svetovnega pokala.«

Medtem ko bodo po kranjskogorski tekmi najboljši svetovni alpski smučarji odpotovali v Maribel, kjer jih prihodnji teden čaka nastop na finalu svetovnega pokala, bodo Slovenci lahko svoje kolege in vzornike v obeh tehničnih disciplinah spremljali po televiziji. Uvrstitev kakšnega Slovenca na finale bi bila glede na videno v sezoni senzacija. Za njo bi se moral Žan Kranjec na jutrišnjem veleslalomu uvrstiti med najboljšo deseterico, česar ne gre pričakovati. Slovenska reprezentanca bo svoje tekmovalne načrte razkrila danes v Kranjski Gori. Poseben dogodek v sklopu pokala Vitranc se bo zgodil v soboto, in sicer ob 20. uri v preddverju hotela Kompas. Nekdanji slovenski alpski smučarji se bodo predstavili na modni reviji. S to gesto želi Smučarska zveza Slovenije opozoriti, da je našla novega opremljevalca smučarske opreme, saj je bilo v tej sezoni prelitega veliko črnila, ker so si morali alpski smučarji sami kupovati bunde in preostalo smučarsko opremo. Predstavili se bodo Špela Pretnar, Urška Hrovat, Alenka Dovžan, Katja Koren, Špela Bračun, Rene Mlekuž, Mitja Dragšič, Mitja Valenčič, Drago Grubelnik in Bernard Vajdič.

Obe preizkušnji, jutrišnja veleslalomska in nedeljska slalomska, bosta ob enakem času. Prvi tekmovalec bo šel na start ob 9.30, 30. po prvi progi pa tri ure kasneje. Javno žrebanje startnih številk bo le v soboto, medtem ko bo žrebanje slalomskih številk potekalo na petkovem sestanku vodij ekip. Kdor bi si v živo ogledal kranjskogorski preizkušnji in ob tem ne bi kupil vstopnice, bo moral imeti s seboj veliko slovensko zastavo, s katero bo mahal, ko bodo po podkorenski strmini nastopile visoke startne številke, ki jih bodo nosili Slovenci. Tradicionalno pa bo v noči s sobote na nedeljo v Kranjski Gori zabava, ki naj bi vrhunec doživela ob nastopu Magnifica.