Po finančnem zlomu podjetja Baza Dante, ki je nastopalo v poslih z zemljišči na ljubljanskem Barju, na dan prihajajo nove informacije o njegovih tesnih povezavah z družino Janković in njeno skupino Electa.

Baza Dante tako ni odigrala le vloge vmesnega člena za sporna nakazila slabih 400.000 evrov med Mestno občino Ljubljana (MOL), graditeljem športnega parka Stožice in družbo KLM Naložbe v lasti ljubljanskega župana Zorana Jankovića ter se zaradi suma pranja denarja znašla pod drobnogledom kriminalistov NPU. Podjetje, ki je bilo formalno v lasti vodje projektov v Electi Boštjana Stamejčiča, je imelo v finančnem najemu tudi nekatere nepremičnine, ki jih uporablja družina Janković.

215 kvadratnih metrov veliko stanovanje

Eno od njih je 215 kvadratnih metrov veliko stanovanje v Trnovskem pristanu pod ljubljanskim gradom, v katerem naj bi prebival Damijan Janković. Gre za stanovanje v elitnem bloku, znanem kot Močerad, v katerem med drugimi živijo lobistka Nevenka Črešnar Pergar, košarkarski trener Slobodan Subotić in poslovnež Marko Mohar. Več kot pol milijona evrov vredna nepremičnina je bila do leta 2009 v lasti Electe, nato pa jo je prodala. Komu, tedaj ni bilo znano. »Večino izkupička od prodaj smo namenili poplačilu obveznosti do bank,« je dejal Damijan Janković.

Kdo je po tistem uporabljal oziroma odplačeval lizinške obroke za Jankovićevo stanovanje, je še danes skrito očem javnosti. Kot njegova uradna lastnica je namreč vknjižena družba Hypo Leasing (po novem Heta Ressolution Asset), dolgoletna financerka zemljiških poslov družine Janković. Tej je bila nepremičnina leta 2009 prodana po načelu sale and lease back (prodaja in ponovni najem). Da je lizinški posel dejansko izpeljala Baza Dante, pa se je razkrilo šele, ko je ta zaradi visokih poroštev družbam družine Janković končala v stečaju. Upravitelj Harald Karner je odkril, da je bilo Jankovićevo stanovanje med sredstvi podjetja.

Posel omenjen v izsledkih davčne preiskave

Iz dokumentacije, ki smo jo pridobili, izhaja, da je Electa konec maja 2009, nedolgo pred začetkom finančnih težav, stanovanje prepustila Bazi Dante, ta pa jo je še isti dan prodala lizinški družbi. Damijan Janković, ki je še naprej bival v njem, je s tem manevrom očitno preprečil njegov rubež. Nekaj mesecev zatem so se v Electi pojavile prve blokade računov. Ali je Bazi Dante plačeval najemnino in koliko je znašala, ni znano, kot tudi ne, kdo je zadnjih pet let plačeval visoke lizinške obroke. Ali trenutno živi v stanovanju, Damijan Janković ni želel povedati. Pozval nas je k spoštovanju svoje zasebnosti. Stečajni upravitelj Baze Dante je medtem razkril, da je lizinška hiša januarja letos odstopila od pogodbe in prevzela stanovanje v Trnovskem pristanu. To se bo očitno že v kratkem znašlo naprodaj.

Stanovanje je sicer omenjeno tudi v izsledkih davčne preiskave o spornih nakazilih podjetij iz omrežja Electe na račune Zorana Jankovića, ki so v letu 2012 pricurljali v javnost. Inšpektorji finančne uprave (Furs) so namreč posel med Electo, Bazo Dante in Heto, ki je zajemal tudi dvorišče v Grosupljem, predstavili kot enega od primerov navidezne prodaje, ki »niso bili sklenjeni z ekonomskim namenom, ampak zgolj z namenom pridobiti likvidna sredstva za financiranje povezanih oseb«. Bazi Dante je bil namreč iz proračuna vrnjen presežek DDV v višini 213.500 evrov, tega pa je naslednji dan nakazala naprej Electi.

Spomnimo, da je imela Electa Naložbe, odvisna družba Electe, v lasti zemljišča na Barju, ki jim je ljubljanska občina spreminjala namembnost in s tem močno povečevala njihovo vrednost. Electa Naložbe jih je zatem prodala in vzela nazaj v lizing, pri tem pa prišla do kar 17,6 milijona evrov sredstev. Po ugotovitvah davčne uprave je družba s tem denarjem v obdobju od leta 2007 do 2011 financirala Zorana Jankovića in mu nakazala tri milijone evrov.