V ameriškem tehnološkem velikanu sicer ne nameravajo graditi lastnega mobilnega omrežja - namesto tega bodo gostovali v omrežjih drugih operaterjev.

"Naš namen ni, da postanemo mobilni operater za širšo javnost," je dejal Pichai, ki drugih pojasnil po pisanju francoske tiskovne agencije AFP ni želel dajati.

Ameriški časnik Wall Street Journal je januarja poročal, da naj bi se Google pogajal z nekaterimi vodilnimi telekomunikacijskimi operaterji v ZDA.

Google naj bi prodajal storitve mobilne telefonije v omrežjih operaterjev Sprint in T-Mobile, na podlagi ločenega dogovora z vsakim od njiju. Sprva naj bi storitve začel ponujati v izbranih ameriških mestih oz. uporabnikom Googlovega širokopasovnega dostopa Google Fiber. S projektom mobilnih komunikacij naj bi se pri Googlu ukvarjali že dobro leto.

Ameriški spletni velikan že sedaj zaseda močan položaj v svetu mobilne telefonije - Googlov mobilni operacijski sistem Android zaseda vodilni delež na svetovnem trgu pametnih mobilnih naprav.

Ameriški trg storitev mobilne telefonije trenutno obvladujejo operaterji Verizon, AT&T, Sprint in T-Mobile. Sprint je sicer nedavno ukinil 2000 delovnih mest, potem ko je v drugem četrtletju svojega poslovnega leta zabeležil 765 milijonov dolarjev (661 milijonov evrov) izgube.