Nefiks mladim pomaga pri zaposlovanju tako, da na enem mestu sistematično zbere vse potrjene neformalno pridobljene kompetence, kar glede na anketo, ki je bila izvedena med delodajalci le te prepriča do te mere, da mlade vsaj opazijo, če ne že povabijo na razgovor.

Martina Mrakovčić, direktorica Zavoda Nefiks, pravi, da je ideja Nefiksa zrasla iz potrebe, da se znanje, pridobljeno izven šole predstavi drugim sektorjem – delodajalcem, učiteljem v šoli, profesorjem na fakultetah. Knjižica se je sčasoma razširila med mladimi, predvsem pa med mladinskimi organizacijami, ki so Nefikse podeljevali svojim prostovoljcem, saj je to konkretna stvar, ki jo lahko povrnejo svojim prostovoljcem za njihov trud v organizaciji. Peter Debeljak z Urada RS za mladino, ki Nefiks podpira že vse od nastanka, ugotavlja, da je projekt »prestopil v najstniška leta« ravno v času, ko se tudi na nacionalni ravni dogajajo resni razmisleki o ureditvi področja beleženja neformalnega.

Delodajalci namreč pri mladih iščejo pripravljenost za učenje, komunikacijske in organizacijske veščine, sposobnost načrtovanja, delovne navade, je povedala Saša Praček iz Študentskega servisa ter dodala, da 80 odstotkov delodajalcev, ki mlade najema preko njihovega servisa, že zahteva izpis Moje izkušnje, ki je nastal v tesnem sodelovanju z Nefiksom.

Maja Dizdarevič iz Kariernega centra Univerze v Ljubljani pa ugotavlja, da se študenti pogosto ne zavedajo, kakšne kompetence dobijo z določenim delom ali izobraževanjem. Udeleženci posveta so se tako strinjali, da je za še bolj spoštovano neformalno pridobljeno znanje potrebne še veliko promocije, da se dvigne ugled in prepoznavnost področja. Ne glede na vse, pa delodajalci že danes potrebujejo mlade z izkušnjami, ki pa jih lahko dokažejo prav z Nefiksom, še sporočajo iz Zavoda Nefiks.