Dve drugi mesti v dveh dneh je izkupiček slovenske alpske smučarke Tine Maze na tekmah svetovnega pokala v Banskem, kjer se je pred šestimi leti že dvakrat uvrstila na zmagovalni oder, ko si je utirala pot med najboljše alpske smučarke v hitrih disciplinah. Na včerajšnji preizkušnji, petem superveleslalomu sezone, je Črnjanka ves čas svojega smučanja dirkala v zelenih številkah najhitrejše ter ob koncu z veliko prednostjo prehitela dotlej vodilno Avstrijko Nicole Hosp. Korošica se svojega dosežka navzven ni veselila. Zavedala se je, da je na startu še Anna Fenninger. Avstrijka je bila vnovič fenomenalna in je kljub težavam s palico znova zmagala, ubranila naslov svetovne superveleslalomske prvakinje ter zmanjšala prednost Tine Maze v skupnem seštevku svetovnega pokala, ki od včeraj znaša 44 točk. Američanka Lindsey Vonn je s tretjim mestom poskrbela, da je bil vrstni red najhitrejše trojice zrcalna slika s svetovnega prvenstva v superveleslalomu v Beaver Creeku.

Odločil je zgornji del

Najprestižnejše bolgarsko zimsko središče se je včeraj vendarle pokazalo v lepi luči, da je lahko po treh letih televizijska slika svetu pokazala, da so na Balkanu lepi smučarski tereni. Superveleslalom je bil zelo tehničen. Anna Fenninger je bila daleč najhitrejša v zgornjem delu proge, ko si je pred slovensko tekmico priborila že skoraj pol sekunde prednosti, kar je kljub napaki v spodnjem delu zadostovalo za zmago. »Zgoraj sem izgubila preveč časa. Po treh ničlah v svetovnem pokalu sta rezultata v zadnjih dveh dneh pomembna in sem lahko z dvema drugima mestoma zadovoljna. Anna je trenutno v zelo dobri formi. Rezultati kažejo, da bo zanimivo do konca in bo treba dati od sebe maksimum na vsaki tekmi. Moje želje so hitro in dobro smučanje na vsaki tekmi do konca,« je svoje vtise strnila Tina Maze. Vodja njene ekipe Andrea Massi je povedal: »V prvih 16 sekundah smo izgubili tekmo. Najpomembneje ta trenutek je, da je Tina vse boljša. Končno so bile razmere v Banskem regularne in dobre. Tina je pripravljena na boj, ki bo potekal do konca. Želje na vsaki tekmi ostajajo enake in to je zmaga.«

S 13. mestom je najboljšo superveleslalomsko uvrstitev sezone dosegla Ilka Štuhec. Z njo je Mariborčanka napredovala na 26. mesto v superveleslalomskem seštevku, ki ji za zdaj ne zagotavlja nastopa na finalu svetovnega pokala v Meribelu. Štajerka bo imela konec tedna na Bavarskem zadnjo priložnost za uvrstitev med najboljših 25. »S svojim smučanjem nisem najbolj zadovoljna. Razmere so bile dobre in sem vesela, da je vsaj en dan v Banskem uspel. Proga je bila zaprta, bolj je spominjala na veleslalom,« pravi Ilka Štuhec. Vanja Brodnik je z 32. mestom ostala brez točk svetovnega pokala.

Boj do 22. marca

Glede na to, kako izenačen boj bijeta Tina Maze in Anna Fenninger za veliki kristalni globus skupne zmagovalke svetovnega pokala, gre pričakovati, da bo odločitev padla zadnji dan, 22. marca, na veleslalomu v Meribelu. Da bosta Slovenka in Avstrijka bili boj za vsako točko, je razvidno iz naše tabele, ki kaže povprečje osvojenih točk posamezne tekmovalke v vsaki disciplini. Če bi najboljši alpski smučarki ta čas osvajali točke na preostalih osmih preizkušnjah v povprečju celotne sezone, bi se na koncu svojega drugega velikega kristalnega globusa veselila Tina Maze, ki bi ugnala avstrijski tekmico za 30 točk.

Svoj račun ima tudi solnograška Avstrijka. Zaveda se, da je od sredine januarja naprej v precej boljši formi, kot kaže njeno povprečje rezultatov. To potrjujejo zadnje tekme svetovnega pokala. Na generalki pred SP je bila v St. Moritzu na smuku in superveleslalomu dvakrat druga, v Mariboru je zmagala na veleslalomu, z dvema zaporednima zmagama na alpski kombinaciji in superveleslalomu v Banskem pa je dosegla tri zaporedne zmage svetovnega pokala. Takšnemu napadu se bo težko upreti, toda Tina Maze ima za zdaj še prednost, kar pomeni, da je vse v nogah Črnjanke. Poleg tega sta pred najboljšo slovensko športnico še dva slaloma, ki bosta lahko odločilna v boju za skupno zmago, ki jo z zanimanjem spremlja vsa svetovna javnost, kjer je popularno alpsko smučanje.

Svetovni pokal se bo konec tedna nadaljeval s smukom in superveleslalomom v Garmisch-Partenkirchnu. Pojutrišnjem in v petek naj bi bila treninga smuka.

Izidi superveleslaloma za ženske v Banskem: 1. Fenninger (Avs) 1:14,59, 2. Maze (Slo) + 0,16, 3. Vonn (ZDA) + 0,28, 4. Hosp (Avs) + 0,55, 5. Curtoni (Ita) + 0,56, 13. Štuhec + 1,66, 32. Brodnik (obe Slo) + 3,39, svetovni pokal – skupno (po 24 tekmah od 32): 1. Maze 1145, 2. Fenninger 1101, 3. Shiffrin (ZDA) 750, 52. Štuhec 87, 74. Drev 36, 88. Bucik 23, 95. Brodnik 17, 109. Lavtar 7, 120. Ferk (vse Slo) 2, superveleslalom (po 5 tekmah od 7): 1. Fenninger 372, 2. Vonn 340, 3. Maze 250, 26. Štuhec 43, 54. Brodnik in Ferk po 2.