Primož, to je za vas verjetno lep začetek sezone. Sedaj že veste, kako veliko večjo razliko kot v preostalih športih delajo kolesarji med zmago in drugim mestom?

Zmaga je bila blizu, a moram biti tudi z drugim mestom zadovoljen. To je le domača dirka in kot ekipa smo bili na stopničkah. Zmage nisem izpustil iz rok zaradi pomanjkanja moči. Če bi bilo še nekaj metrov ceste, bi mi uspelo priti mimo Avstrijca. Pozna pa se mi, da še nimam toliko izkušenj. Dirko bom vzel kot novo izkušnjo in dobro šolo. Se učim. Muhlberger le velja za enega najbolj talentiranih mladih kolesarjev, očitno je dober in je imel več kolesarske sreče.

Dirke na začetku sezone so že po tradiciji namenjene hitrejšim kolesarjem, a ste ubežniki dirko prikrojili po svoje.

Letošnja trasa je bila težja in zahtevnejša. Kot kolesar, ki mu je po ozkih cestah v manjših skupinah še vedno lažje kolesariti kot v večji skupini, sem že od začetka vozil aktivno in pokrival pobege. Sem močan in v takšnem načinu dirkanja se lažje znajdem. Ko smo pobegnili po tridesetih kilometrih, se nisem nadejal, da nam bo uspelo, a smo bili močni in tudi složni.

Vaš klubski kolega Marko Kump je bil kot zmagovalec sprinta četrti. Ali je padla med dirko kakšna taktična odločitev, da bi vse karte položili nanj?

Ne. To je bil drug scenarij. Ubežniki smo imeli takšno prednost, da ni bilo kaj za čakati. Na vzponu iz Izole proti Strunjanu, okoli 25 kilometrov pred ciljem, sem preostalim že pobegnil, a je bilo do cilja očitno predaleč, da bi zmogel sam. Preveč je bilo vetra in ravne ceste. Takoj sem pomislil na sobotno tekmo smučarskih tekačic v Falunu, Therese Johaug in njen zgoden napad. V glavi mi je rojilo le: Le kaj mi je bilo tega treba tako zgodaj. Potem sem počakal Muhlbergerja in se ga še nekajkrat poskušal otresti, vendar mi je čez krajše klance nad Izolo zmogel slediti.

Kako se je v očeh kolesarjev prijela domača dirka na Obali?

Ob cesti je bilo ogromno ljudi, v cilju pa atmosfera kot na večjih dirkah v tujini. Pohvale organizatorjem. Tako vzdušje tudi nam kolesarjem doda nekaj moči, da bolj letimo. Letošnje pripravljalno obdobje sem bil večinoma na Obali, nisem hodil v toplejše kraje. Imam še vedno rad tudi nekaj zime in sneg v bližini s skoki vred.

Kako ste v ekipi začrtali nadaljevanje sezone? So vaši cilji usmerjeni na dirko Po Sloveniji?

Naslednje dirke bodo v hrvaški Istri z etapno dirko Istrska pomlad. Posebnih vrhuncev si nisem začrtal, saj se mi zdi, da je pomembno biti dober vso sezono in potem loviti priložnosti, ne ciljati le na določene vrhunce, na katerih se potem lahko zalomi. Posebej rad bi pokazal, koliko že veljam na italijanski dirki Coppi Bartali konec marca, aprila na dirki Po Hrvaški in seveda Po Sloveniji. V ekipi je prijetno vzdušje. S prihodom Marka Kumpa smo še bolj udarni, se že veselim nadaljevanja sezone.