Moštvena tekma smučarjev skakalcev na veliki skakalnici je bila solo pohod Norvežanov, treh Andersov Bardala, Jacobsena in Fannemela ter Runeja Velte do toliko želene zlate kolajne, na katero so čakali kar 22 let, vse od svetovnega prvenstva leta 1993 prav v Falunu. V skladu s slovesom neustrašnih Vikingov so bili pogumni in niso delali napak pod bremenom velikih pričakovanj. Ko so prevzeli vodstvo po drugi predaji, so ga le še povečevali, medtem ko se je v ozadju bil troboj za preostali kolajni med Avstrijo, Poljsko in Japonsko. »Uresničil sem življenjski sen. Ne morem vam opisati, kako srečen sem. Ker sem skakal prvi, je bilo zelo razburljivo čakati na nastope preostalih treh, zlasti zadnjega Velte,« je s hčerko Anno v naročju pripovedoval kapetan norveške reprezentance, 32-letni Anders Bardal , ki pričakuje tretjega otroka. Tudi srebrni Avstrijci in bronasti Poljaki niso skrivali zadovoljstva, saj so iztržili več, kot so jim napovedovali strokovnjaki.

Nemci so bili papirnati favoriti za zlato kolajno, a so se njihovi načrti podrli že v prvi predaji s slabim nastopom Michaela Neumayerja (118 m), v nadaljevanju pa so s povprečnimi nastopi ostali daleč od odra za zmagovalce. Slovenija je bila v boju za kolajno le prve tri predaje. Ko je po nastopu Prevca (117,5 m) po polovici tekme zdrsnila na šesto mesto, se z njega ni več premaknila. »Na ekipni tekmi potrebuješ za vrhunsko uvrstitev vse štiri tekmovalce v odlični formi. Mi tega nismo imeli, saj sta bila na vsej tekmi med osmimi le dva popolna skoka. Naša trenutna realnost je šesto mesto,« je po tekmi povedal selektor Slovenije Goran Janus. To je že tretja tekma v njegovem mandatu, ko je na največji tekme sezone ostal brez kolajne na moštveni preizkušnji.

Če je bil Prevc po prvem skoku nezadovoljen, mu je nasmeh na obraz narisal vsaj zadnji skok na prvenstvu (133 m), ki je bil tudi najboljši dosežek v finalni seriji. »Jezen sem sam nase, da sem naredil popoln skok šele, ko je bilo vsega konec. Komaj skok v finalu je bil takšen, ki bi jih moral prikazovati skozi vse prvenstvo,« menil Peter Prevc. Na svojem tretjem svetovnem prvenstvu je prvič ostal brez kolajne, potem ko je v Oslu 2011 osvojil bron na ekipni tekmi, v Predazzu 2013 pa srebro in bron med posamezniki. Čeprav gre prvič domov grenkim priokusom, je prepričan, da je to pomembna izkušnja za nadaljevanje kariere.

»Vesel sem, da je vsega konec,« je misli tistih, ki so zaostali za pričakovanji, povzel Jurij Tepeš. »Za menoj je prvenstvo padcev, bilo je tudi nekaj notranjih vzponov, ki niso bili vidni navzven. Zaradi njih grem v Lahti s precej bolj dvignjeno glavo,« je povedal Jernej Damjan.