Slovenski deskarji na snegu so v zadnjem desetletju nizali uspeh za uspehom. Dejan Košir, Rok Flander in Rok Marguč so osvajali naslove svetovnih prvakov in kolajne drugih barv, lani je Žan Košir osvojil dve olimpijski medalji, a nekaj je manjkalo. Še nikoli Slovenec ni osvojil kristalnega globusa za skupno zmago v svetovnem pokalu paralelnih disciplin (Dejan Košir je osvojil mali kristalni globus v veleslalomu).

Od letos pa ima slovensko deskanje tudi to. Žan Košir si je z dvema zmagama v Japonski Asahikawi, najprej je dobil veleslalom, nato pa še slalom, že dve tekmi pred koncem zagotovil skupno zmago. Že v soboto je osvojil mali veleslalomski globus, je pa tudi na dobri poti, da pobere vse, kar se da, saj ima tudi v slalomski razvrstitvi lepo prednost.

"Na Japonsko sem prišel zelo motiviran, skoraj tako kot za olimpijske igre. Želel sem si zmagati tudi v veleslalomu, kar mi doslej še ni uspelo. In končno so se stvari tudi 'poklopile', čeprav moram priznati, da sem bil pred tekmo kar malo živčen, saj sem prišel sem zmagati. V slalomu pa je bilo nekoliko lažje. Stopnjeval sem kakovost svojih voženj in prišel do nove zmage, s katero sem izpolnil tudi cilj sezone, zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala. Boljše se ne bi moglo izteči, Japonska je zdaj zame obljubljena dežela. Zdaj imam tukaj še eno eksibicijsko tekmo, nato pa potujemo v Moskvo, " je dejal Tržičan, ki se je letos prav na vseh osmih tekmah svetovnega pokala uvrstil na zmagovalni oder (zmagal je trikrat), že pred letošnjim svetovnim prvenstvom, na katerem je v veleslalomu osvojil srebrno kolajno, pa nakazoval, da ga skupna zmaga v svetovnem pokalu bolj mika kot pa uvrstitve na prvenstvu v Lachtalu.

Košir, ki ima zdaj na tekmah svetovnega pokala štiri zmage, ima v seštevku več kot 2800 točk prednosti pred najbližjim zasledovalcem Italijanom Rolandom Fischnallerjem. Po takih uspehih se pojavlja vprašanje, ali bi Tržičan lahko postavil tudi rekord po številu točk, kot je predlani uspelo alpski smučarki Tini Maze, in največji razliki v zgodovini svetovnega pokala, toda odgovor je negativen. Pred leti je bilo tekem bistveno več, tako da je rekorder Švicar Philipp Schoch leta 2005 zbral 11.400 točk, rekordno razliko pa bi Košir teoretično lahko dosegel, a je to malo verjetno. Doslej je največjo razliko zabeležil Francoz Mathieu Bozzetto, ki je leta 2003 drugouvrščenega Slovenca Dejana Koširja, dobitnika malega kristalnega globusa, premagal za 468 točk.

Koširjev velikanski uspeh so na Japonskem dopolnili Rok Flander s četrtim, Rok Marguč s šestim in Jure Hafner z osmim mestom, za Flandra in Hafnerja je bila to prva letošnja uvrstitev v izločilne boje. Jernej Demšar je bil v kvalifikacijah diskvalificiran.

Kvalifikacije niso kazale na tak slovenski uspeh. Košir je v njih dosegel tretji, Marguč peti, Flander 13 in Hafner 15. čas. Nato pa je Flander premagal svetovnega veleslalomskega prvaka Rusa Andreja Soboljeva, Marguč dvakratnega olimpijskega prvaka ameriškega Rusa Vica Wilda, Hafner v soboto drugouvrščenega Nemca Patricka Busslerja, Rusi pa so bili nezadovoljni tudi po porazu Valerija Kolegova proti Žan Koširju.

S štirimi predstavniki v četrtfinalu se Slovenci niso mogli izogniti vsaj enemu medsebojnemu dvoboju, v tem je Flander ugnal Marguča. Košir je bil v četrtfinalu boljši od J. J. Andersona, Hafner pa je moral priznati premoč Italijanu Mirku Felicettiju, ki je nato v malem finalu premagal še Flandra. Košir pa se je za zmago pomeril z Američanom Justinom Reiterjem in je do uspeha prišel z lahkoto.

Pri ženskah je zmagala Švicarka Julie Zogg; Gloria Kotnik je zasedla 26. mesto.

"Sem brez besed. Noro. Vesel sem, da rezultati dokazujejo, kaj zmorejo. Proga je bila sprinterska in vsaka napaka je bila takoj kaznovana, kar sta občutila tudi Jernej in Gloria," je dejal glavni trener slovenske reprezentance Izidor Šušteršič, o dejstvu, da je bila med najboljšimi osmimi kar četverica Slovencev pa je dodal: "To je kot v dobrih starih časih, ko je bilo večkrat toliko tekmovalcev v tej igri. Je kar malo nostalgično. Zdaj potujemo naprej v Moskvo in nato na finale, da potrdimo te rezultate."