Potem ko je Tina Maze razočarana zapustila Maribor, jo že čaka nova preizkušnja. Danes, jutri in v nedeljo bo v Banskem v Bolgariji skušala čim več točk nabrati na dveh superveleslalomih in alpski kombinaciji. Popotnica ni dobra. Mazejeva je namreč na zadnjih treh tekmah svetovnega pokala odstopila, na zadnjih štirih se ni uvrstila med najboljšo petnajsterico, na zmagovalnem odru je bila zadnjič 13. januarja, ko je bila na slalomu v Flachauu druga, medtem ko je 26. in do današnje tekme zadnjo zmago dosegla 12. decembra lani v Areju.

Vrnitev med najboljše tri ali kar na vrh je zagotovo njen cilj pred tekmami v Banskem, kjer je dvakrat že stala na odru za zmagovalke. Črnjankine spodrsljaje je izkoristila Anna Fenninger, ki je v imenitni formi in se je najboljši slovenski športnici v skupnem seštevku svetovnega pokala približala na 84 točk zaostanka. Zato bodo tekme zelo pomembne, utegnile bi biti celo prelomne v luči boja za veliki kristalni globus. Mazejeva je imela v Mariboru težave z osredotočenostjo. Vodja njene ekipe Andrea Massi je odločil, da je misli najbolje zbistriti s počitkom, zato je Črnjanka dva dni počivala, v sredo se je odpravila v Bansko, kjer bo danes tekma ob 12. uri, včeraj pa je že trenirala.

»Tina je v Mariboru smučala odsotno, zato sem ji v dveh dneh po tekmovanju namenil počitek. Veliko ljudi in trenerjev misli, da potrebuje športnik le fizični odmor, pri tem pa se pozabi na psihično utrujenost. V 48 urah, kolikor smo počivali, bo samo veliko pridobila. Psihološka utrujenost je namreč veliko bolj nevarna kot telesna, in če si dobro delal v preteklosti, mi smo zadnjih osem let na najvišji ravni, potem si takšen premor lahko privoščiš. V 48 urah smo precej pridobili in nič izgubili,« je Andrea Massi pojasnil, na kakšen način je skušal Mazejevi pomagati, da bi tekme v zimskošportnem središču, 160 kilometrov oddaljenem od Sofije, pričakala v čim boljši pripravljenosti. Poleg Fenningerjeve in Mazejeve v ožji krog kandidatk za zmago sodi tudi Lindsey Vonn. Ta bo skušala prilepiti obliž na rano, ki ji jo je zadal neuspeh na domačem svetovnem prvenstvu v Vailu. Američanka je imela nekaj težav pred potjo v Bolgarijo, kajti pred letom iz Münchna je ugotovila, da je v Salzburgu pozabila potni list. Letališko osebje jo je prepoznalo in ji ekspresno naredilo začasni potni list, zato je lahko nemoteno prispela v Sofijo in od tam v Bansko.

Aktivni so tudi alpski smučarji. Pred njimi je spet hitri konec tedna, tokrat v Garmisch-Partenkirchnu, kjer bosta jutri in v nedeljo smuk in superveleslalom. Na včerajšnjem treningu smuka je bil najhitrejši Avstrijec Hannes Reichelt. Najboljši Slovenec je bil Rok Perko na 26. mestu, letos najboljši slovenski smučar Klemen Kosi je bil 32. aro, sta