In kako bo letos? Bomo dosegli rekordno udeležbo? Verjetno ne, domneva dr. Mojmir Wondra, predstojnik katedre za vinarstvo na Biotehniški fakulteti v Ljubljani. Pojasnil je, da je bil lani slabši letnik, s slabim vinom pa se nihče ne baha. Bomo videli, ali bo res tako. Pričakujemo prav nasproten učinek – tisti, ki so imeli veliko težav z vinom, lahko dobijo kup napotkov za odpravo napak in nasvetov za ravnanje v prihodnje.

Prav to je namen vinske akcije Nedeljskega dnevnika. Poleg ocene so sodelujočim namenjene tudi pripombe, da vedo, kaj je narobe z vinom. Prav tako so vabljeni na brezplačni seminar o odpravi napak v aprilu, dva tedna po ocenjevanju, kjer lahko sami okušajo vinske vzorce in presojajo kakovost. Ocenjevanje bo tudi letos potekalo konec marca.

Akcija je že utečena, tradicionalna. Nedeljski dnevnik jo je prvič organiziral pred več kot tridesetimi leti. Zadnja leta vključuje presenečenja, ki jih tudi letos ne bo manjkalo. K sodelovanju so vabljeni vsi, ki se ukvarjajo s pridelavo vina zase in svoje znance, prijatelje, skratka mali proizvajalci. Prav tako so vabljeni pridelovalci žganih pijač.

V Nedeljskem bomo objavili vse potrebne podatke – kdaj bo treba oddati vzorce, kam in tako dalje – v eni prihodnjih številk. Tokratna najava je le odgovor tistim, ki so nas zadnje tedne klicali in spraševali, kdaj bomo organizirali vinsko akcijo. Zanimalo jih je tudi, ali bo potekalo ocenjevanje po novem 100-točkovnem sistemu. Bo. Prav tako bomo pripravili zaključno srečanje in podelili diplome vsem, ki bodo sodelovali – z izjemo tistih, katerih vzorci bodo izločeni. Izločenih vzorcev je bilo lani zelo malo, upajmo, da bo tudi letos tako. (dk)