Dvanajsta edicija festivala Literature sveta – Fabula, ki nastaja pod okriljem založbe Beletrina, bo zastor dvignila 28. februarja, največ pozornosti pa bo tokrat posvetila temi Moč lažnega. Festival, ki ga letošnja programska vodja Renata Zamida označuje kot »literarnega znanilca pomladi v Ljubljani«, je znova privabil nekatera eminentna imena evropske literarne scene, na čelu z eno najopaznejših predstavnic sodobne škotske književnosti, Janice Galloway, ki bo odprla dogajanje. Kot vselej doslej, bodo obisk tujih piscev pospremili prevodi njihovih del.

Ljubezen, vojna in umetnost

Prvo ime letošnje Fabule je prav gotovo Janice Galloway, za katero mnogi menijo, da si že zasluži mesto na seznamu škotskih klasikov. Pred kratkim je v prevodu Jureta Potokarja pri Beletrini izšel njen roman Clara, ki glas posoja Clari Schumann, eni najbolj priznanih pianistk 19. stoletja, a si jo je zgodovina zapomnila predvsem kot ženo slavnega skladatelja Roberta Schumanna. Druženje z literatko v Klubu Cankarjevega doma, kjer bodo potekali literarni večeri z vsemi tujimi avtorji, bo obogatil pianist Miha Haas z izvedbo odlomka iz Schumannovega Carnavala.

Naslednji bo Ljubljano obiskal mladi francoski pisec Clément Bénech, ki se bo predstavil z drobnim ljubezenskim romanom Slovensko poletje v prevodu Jane Pavlič. Delo je postavljeno v Ljubljano in na Bled, kjer mlad študentski par preživlja poletne počitnice in išče smisel svojega sobivanja. Kot pojasnjuje strokovni vodja založbe Beletrina Aleš Šteger, Fabulo namreč vselej zanima, kako našo kulturo od zunaj vidijo tuji pisatelji.

Sledil bo prihod še dveh eminentnih imen, flamskega avtorja Stefana Hertmansa in bolgarskega pesnika, pisatelja in dramatika Georgija Gospodinova. V pravkar poslovenjenih delih obeh piscev se slika freska 20. stoletja. Hertmans skozi roman Vojna in terpentin (prevod Staša Pavlović) dokumentarno odstira zgodbo, ki mu jo je v dnevnikih zapustil njegov ded. Ta je želel postati slikar, a ga je življenje zaneslo na eno najbolj krvavih front prve svetovne vojne. Fizika žalosti Georgija Gospodinova, ki jo je poslovenil Borut Omerzel, pa je poetično potovanje skozi čas prek imaginacije nekega dečka.

Skrb za mlade bralce

Tematska nit, ki bo skupaj šivala različne odseke festivala, je tokrat Moč lažnega. »To se nam je zdela zelo aktualna tema, ki smo jo želeli osmisliti iz različnih zornih kotov,« pojasnjuje Renata Zamida. Rahlo v ospredju bo filozofski pogled, saj bo ljubljansko Dramo zasedla trojica Slavoj Žižek, Mladen Dolar in Alenka Zupančič, ki bo pod naslovom Kdo zdaj tu laže? sploh prvič nastopila skupaj. Poleg tega v goste prihaja avstrijski filozof in psihoanalitik Robert Pfaller, ki bo predaval o belih lažeh in črnih resnicah. Na sporedu bosta denimo še pogovora na temo Slovenci in laž z Vesno Vuk Godina in Marcelom Štefančičem jr. ter Resnica ali izziv?, kjer bosta o lažeh v literaturi spregovorila Vesna Milek in Zdravko Duša. V Cankarjevem domu in Slovenski kinoteki pa bodo festivalski fokus pospremili s filmskim programom.

Osrednja festivalska tema je bila tudi navdih za kratke zgodbe petih domačih avtorjev, in sicer Dese Muck, Mojce Kumerdej, Barbare Simoniti, Milana Dekleve in Žige X Gombača, ki bodo gostje festivalskega zaključka na dan žena. Tokratna zbirka kratkih zgodb je prvič namenjena mladim bralcem od dvanajstega leta dalje. Avtorica spremne besede, dr. Milena Mileva Blažić, strokovnjakinja za mladinsko književnost z ljubljanske Pedagoške fakultete, meni, da je ta poteza hvale vredna, saj so literarno kakovostna besedila v tej knjigi namenjena skupini, ki jo je najtežje motivirati za branje. Poleg tega je po njenem mnenju zelo težko najti avtorje, ki znajo pisati »avtentično oziroma otrokocentrično«, kajti večina piscev, ki naslavlja mlade, ustvarja iz perspektive odraslega in se tako ne zna vživeti v otroka in mladostnika.

Želja snovalcev festivala, da bi nekoliko več pozornosti namenili mlademu občinstvu, se kaže tudi z uvedbo nove podznamke Mlada fabula. Učenci zadnje triade ljubljanskih osnovnih šol se bodo pomerili na natečaju Pismo avtorju, srednješolci pa bodo pod mentorstvom pisateljice Gabriele Babnik ustvarjali kratke zgodbe. Letošnja novost je tudi strokovni dogodek, posvečen kulturnemu menedžmentu.