Poročali smo, da trinajstim slovenskim alpskim smučarskim trenerjem v teh dneh potečejo pogodbe s Smučarsko zvezo Slovenije. Ker sezone po svetovnem prvenstvu še ni konec, je položaj zelo resen, saj je do konca sezone še 21 tekem svetovnega pokala. Na vseh slovenski alpski smučarji sicer ne bodo nastopili, saj se jih večina ne bo uvrstila na finale svetovnega pokala v Meribelu, kjer bo imelo pravico nastopa v vsaki disciplini le po najboljših 25. Po slovenski udeležbi na finalu se bo merila tudi rezultatska uspešnost sezone 2014/2015.

Minuli teden v Mariboru ni bilo pestro zgolj zaradi tekmovalnega in organizacijskega dela Zlate lisice, temveč so na Štajerskem potekali tudi sestanki. Enega bolj odmevnih je imel direktor SZS Jurij Žurej s trenerji ženskega dela svetovnega pokala.

Na pot le trenerji z novimi podpisanimi pogodbami

Žurej je trenerjem brez pogodb ponudil možnost, da s slovensko reprezentanco sodelujejo do konca marca. Za to jim je smučarska zveza pripravljena plačati eno odpravnino, hkrati pa bodo morali brez izjeme podpisati, da se po koncu marca odrekajo vsem obveznostim smučarske zveze. »Osebno na sestanku nisem bil ves čas prisoten. Sam še imam veljavno pogodbo s smučarsko zvezo. Ker sem glavni in odgovorni trener, me seveda zanima, koga bom jutri peljal na naslednje prizorišče svetovnega pokala v Bolgarijo. Zaenkrat vam ne morem povedati, kako se bo odločil vsak trener posebej. Vem pa, da lahko računam le na tistega, ki bo imel podpisano pogodbo, saj lahko le v takšnem primeru sodeluje na tekmi,« nam je po včerajšnjem treningu veleslaloma in slaloma na mariborski tekmovalni strmini povedal Rasto Ažnoh, glavni trener v ženski alpski smučarski reprezentanci, in nadaljeval: »Darja (Črnko, op. p.) mi je denimo dejala, da bo v vsakem primeru odpotovala v Bolgarijo, a sem ji dejal, da brez pogodbe nanjo žal ne morem računati. Jure Šepec mi je povedal, da bo pogodbo podpisal, kako se bosta odločila Denis Šteharnik in Miha Cerar, pa ne vem. Vem le, da bomo trenerji jutri v Bansko odpotovali z avtom, tekmovalke pa z letalom.«

»Direktor nam je dal vedeti, da na zvezi ne jamčijo za nobeno pogodbo v prihodnosti. Verjemite mi, da je na tak način zelo težko delati. Vprašal sem, kdaj lahko računamo, da bo kaj jasnejša slika. Da bom znal kot glavni trener svoje delo organizirati, kot od mene pričakujejo. Da bomo po koncu svetovnega pokala razpisali državna prvenstva, da bomo določili datume vadbe v spomladanskem delu sezone, da bom določil, kdaj bodo kondicijske priprave… Da bi vsaj vedel, s kakšnimi sredstvi razpolagamo. Zato vam na številna zastavljena vprašanja žal ne znam odgovoriti,« resnost položaja opisuje Rasto Ažnoh, ki ve le, da ima zeleno luč za tekme svetovnega pokala do konca sezone. Glavni trener je imel včeraj nekaj besednega dvoboja z Ano Drev. Na treningu ji je namreč dejal, da bo šefa ženskega dela svetovnega pokala Atleja Skaardala prosil, ali lahko na veleslalomu v Areju tekmuje brez startne številke. Ko se je začudila, ji je pojasnil, da jo je užitek gledati na treningu, kako premaguje tekmice, na tekmi pa se zakrči.

Žurej: Izvršujem nujne zadeve, nisem pa tisti, ki odloča

Slovenske trenerje brez pogodb je zmotilo dejstvo, da na sobotnem sestanku ni bilo Blaža Lešnika, v. d. vodje panoge za alpsko smučanje. Slišati je, da bi si želeli, da bi jim namenil kakšno spodbudno besedo ali vsaj kdaj pozdravil tekmovalke. »Res je, da sem bil prisoten v Mariboru, a se mi je po tekmi mudilo. Te dni sem namreč v Italiji, dopust pa sem imel načrtovan in napovedan že precej prej. Lahko vam povem, da bi bil tako na sobotnem kot današnjem sestanku s trenerji v moškem delu zanesljivo prisoten, če bi imel čas. Ves čas sva v navezi z direktorjem. Kako sem zadovoljen s pogajanji? O zadovoljstvu ne morem govoriti, saj z vsemi stvarmi, ki se dogajajo, nekako le gasimo požar. Nihče med ni vesel, da je prišlo do takšnega položaja,« nam je iz Italije sporočil Blaž Lešnik. »Kar zadeva očitke, vam lahko odgovorim, da vsak opravlja svoje delo. Alpski smučarski trenerji so veliko na terenu, jaz pa opravljam bolj pisarniško delo in sem vezan na Ljubljano,« je sklenil Lešnik.

Sestanka s trenerji, ki sodelujejo z moškim delom reprezentance, jutri ne bo, temveč je bil v prostorih SZS že včeraj. »Trenerji so imeli na izbiro tri možnosti. Da izberejo eno od dveh variant, na podlagi katere bi prejeli znesek ene odpravnine, tretja možnost pa je, da pogodbe ne podpišejo. Z vsakim posebej smo pregledali, kakšne so najboljše možnosti glede na status, ki ga imajo. Nekateri so pogodbe že podpisali, nekateri pa so si vzeli kratek čas za razmislek,« nam je po včerajšnjem sestanku povedal Jurij Žurej ter dodal: »Seveda ne morem nikomur jamčiti za nobeno pogodbo, saj za to nimam pristojnosti. Lahko pa jamčim precej drugih zadev. Da bodo sponzorska sredstva za prihodnjo sezono vsaj takšna kot letošnja, da sem vezal nekatere kredite na skupne službe, da bodo čim manj trpele panoge. Da sem zagotovil likvidnost… V skladu s statutom izvršujem nujne zadeve, nisem pa tisti, ki odloča.«

V teh dneh bo na smučarski zvezi v Podutiku potekal še vsaj en pomemben sestanek. Jutri se bodo namreč zbrali predstavniki večjih slovenskih alpskih smučarskih klubov z odgovorno nalogo, da s skupnimi močmi poskusijo najti smernice rešitve slovenskega alpskega smučanja. Ta sezona svetovnega pokala jasno kaže, da obstoječi način dela nima prihodnosti. Slovenska smučarija namreč vozi, tekmeci pa dirkajo. Nujno je treba najti človeka, ki bo postavil strategijo delovanja, kakršno ima denimo Andrea Massi v ekipi Tine Maze. In to takoj. »Upam, da bodo klubi pri tem uspešni,« je sklenil Žurej.