Včerajšnja tekma mešanih ekip je imela izjemno dramatičen razplet. Pred zadnjim skokom je imela Nemčija le šest desetink točke prednosti pred Norveško, na zaletišču pa sta bila še najboljša posameznika sobotne tekme posameznikov Rune Velta in Severin Freund. Če je v soboto Velta postal prvak s prednostjo štirih desetink točke, mu je včeraj Freund v neposrednem dvoboju vrnil udarec in Nemčija je postala svetovni prvak z naskokom 2,3 točke. Japonska je bila vseskozi na tretjem mestu in je brez težav odbila napade Avstrije in Slovenije, ki sta delali preveč napak, da bi se vmešali v boj za kolajne. Prvo ime slovenske reprezentance je bil Peter Prevc s skokoma 95,5 in 94,5 metra, s katerima je bil očitno zadovoljen, saj ju je proslavljal s stisnjeno pestjo. Če bi takšna skoka prikazal dan prej na tekmi posameznikov, bi se boril za kolajno.

»Končno sem zadovoljen s tem, kar sem pokazal. Zame je zelo pomembno, da grem s čisto glavo naprej in brez odprtih računov. Čeprav je šlo za posebno tekmo mešanih ekip, sem vse skupaj doživel enako kot druge preizkušnje. Nisem gledal, kam so skočili drugi, ampak sem se osredotočil le na svojo predstavo. Bil sem umirjen, ni bilo pretirane agresivnosti in izsiljevanja rezultata,« je bil vidno zadovoljen Peter Prevc. Špela Rogelj (90,5 in 92,5 m) in Nejc Dežman (90 in 86,5 m) sta nastopila povprečno, manj od pričakovanj pa je pokazala Maja Vtič (88,5 in 85,5 m).

Slovenci so v primerjavi s prejšnjim prvenstvom v Predazzu napredovali za tri mesta. »Nismo zadovoljni. Pričakovali smo boljše skoke, s katerimi bi bila tudi uvrstitev boljša. Od štirih skokov deklet sem videl le enega dobrega. To je bil drugi skok Rogljeve. Vtičeva se na tej skakalnici ni znašla,« je po tekmi povedal trener ženskega dela reprezentance Stane Baloh.

Velta od letalca do prvaka na srednji skakalnici

Čeprav je imel 26-letni Norvežan Rune Velta v poskusnem skoku najboljši dosežek, so le redki stavili nanj, da bo postal svetovni prvak na srednji skakalnici. V svetovnem pokalu sploh še ni imel zmage, ampak le dve drugi in eno tretje mesto, predvsem pa sloves boljšega letalca kot skakalca. Na svetovnem prvenstvu v poletih leta 2012 v Vikersundu je postal svetovni podprvak, boljši je bil le Slovenec Robert Kranjec. A Velta je v skladu s pogumom Vikinga in norveško hladnokrvnostjo na najboljši možen način unovčil odlično dnevno formo ter zasluženo postal svetovni prvak. Ni podlegel pritisku vodstva po prvi seriji in v dramatičnem finalu, kjer so odločali centimetri, zmagal s prednostjo štirih desetink točke pred Nemcem Severinom Freundom.

»Pred tekmo si nisem mislil, da je možno kaj takšnega. V poskusnem skoku sem našel prave občutke in jih ohranil ter prenesel na tekmo. Neverjetno, zdaj sem pa kar svetovni prvak,« je povedal Rune Velta, ki je na podelitvi kolajn ob poslušanju norveške himne potočil celo nekaj solz sreče. Novi norveški junak je dokaz, kako je možno uspeti z vztrajnim delom, saj so bili v njegovi generaciji nekateri skakalci s precej več talenta. A zaradi ljubezni do skokov je vztrajal, ko so ga nekateri že odpisali. Ko je bilo najbolj pomembno, je realiziral moč v nogah in talent za letenje, ko mu je zapihal vzgonski veter.

Tudi srebrne kolajne se je veselil specialist za polete, Nemec Severin Freund, ki je lani v Harrachovu postal svetovni prvak, letos pa je dobil dve od treh tekem za svetovni pokal v smučarskih poletih. Zlato kolajno je zapravil v prvi seriji zaradi slabšega doskoka, a na koncu je bil izjemno zadovoljen z drugo stopničko zmagovalnega odra. »Moj finalni skok je bil eden najboljših v zadnjih tednih. Zelo sem vesel, da sem najboljši skok naredil takrat, ko je bilo najbolj potrebno,« je tekmo ocenil 26-letni Severin Freund, ki se je končno otresel slovesa tekmovalca, ki ga v najbolj pomembnem trenutku stre trema.

Stefan Kraft je z bronasto kolajno rešil slab nastop Avstrije, saj so Michael Hayboeck, Gregor Schlierenzauer in Thomas Diethart zasedli skromno 21., 22. in 27. mesto. »Sanje o kolajni so postale resničnost. Tveganje v finalnem skoku se je obrestovalo,« je bil ponosen Stefan Kraft, preden je odhitel v hotel, kjer je uspehu nazdravil s šampanjcem.

Slovenski polom

Slovenski nastop se je razpletel z rezultatskim polomom. Peter Prevc, vodilni v svetovnem pokalu in tretji na svetovnem prvenstvu pred dvema letoma v Predazzu, je bil najboljši Slovenec na 13. mestu. Po prvem skoku je bil šesti, ko pa je v finalu napadel kolajno, se je izsiljevanje izida končalo z nazadovanjem za sedem mest.

»Glede na to, da že na treningu nisem prikazal skoka, s katerim bi bil lahko zadovoljen, se drugače skoraj ni moglo končati. Enostavno se s skakalnico nisva ujela, saj na njej nisem naredil popolnega skoka. Prvi skok na tekmi je bil vsaj približek tistega, kar je osnova za uspeh. Ko sem v drugem hotel dodati skok za skok na zmagovalni oder, ni bilo nič od tega. Malo sem razočaran sam nad seboj. Težava je bila v tem, da ne vem, kaj je bilo narobe z menoj, da so se drugi ujeli s skakalnico, jaz pa ne,« je bil razočaran Peter Prevc, a kljub neuspehu profesionalen v obveznosti do medijev.

Prvič v karieri je bil v položaju, da ni napadal, ampak je branil bronasto kolajno izpred dveh let. »Ni bila težava v tem, da sem nekaj branil. Bil sem nervozen, ker moje predstave niso bile v vzponu, kot sem tega vajen na drugih prizoriščih. Očitno šola iz minulega tedna iz Vikersunda še ni bila dovolj poučna. V drugi seriji ne smem brezglavo napadati, ampak se moram umiriti in zaupati samemu sebi,« je dodal Prevc.

V slovenski ekipi je bil zadovoljen le debitant Nejc Dežman z 20. mestom. »Za debi na svetovnih prvenstvih je to lepa uvrstitev. Komaj čakam, da gremo na večjo skakalnico,« je bil jedrnat Nejc Dežman. Jernej Damjan seveda ni bil zadovoljen s 23. mestom: »Kar koli sem preizkusil, nič ni delovalo. Tehnično je bilo navzven videti dobro, dolžine pa ni bilo.« Jurij Tepeš je z 42. mestom ostal celo brez finala. »To je skakalnica, na katerih za vrhunsko uvrstitev ne smeš delati majhnih napak, kaj šele velikih. Mi smo jih naredili preveč in uvrstitve so temu primerne. To je naša realnost. Vsaj Prevc je v nedeljo naredil boljša skoka,« je bil jedrnat selektor slovenske reprezentance Goran Janus.