Nejc Dežman (89,5/88,0 m) je bil 20., Jernej Damjan pa 23. (87,5,/90,5 m). Jurij Tepeš (83,5 m) je tekmovanje kot 42. končal že v prvi seriji. Slovenija je bila daleč od ene uvrstitve do šestega mesta, ki jo je trener Goran Janus postavil kot cilj. Slovenci bodo priložnost zdaj iskali na veliki skakalnici in na ekipni tekmi.

"Skok po prvi seriji je bil edini približek skoka na tej skakalnici. V drugi seriji sem skušal še nekaj dodati, a se ni izšlo," je za TV Slovenija povedal 22-letni Prevc, ki je na tekmi branil bronasto medaljo z zadnjega prvenstva v Val di Fiemmeju in dodal, da gre res za posebno skakalnico, ki ima dolg radij in dolgo mizo.

Prva serija je obetala drugačen razplet. Vodil je Velta pred Kraftom in Freundom, pri čemer sta Norvežan in Nemec dosegla rekord skakalnice, Avstrijec je bil pol metra krajši. Dobro izhodišče je imel tudi Prevc, ki je na šestem mestu za prvim mestom zaostajal za sedem točk, za bronom pa 4,5.

Boj za medalje se je začel z nastopom osmouvrščenega Norvežana Andersa Bardala, ki je pristal pri 91,5 metra, prevzel vodstvo z velikim naskokom in iz prvega mesta ga ni izrinil niti meter krajši Nemec Richard Freitag, ki je nastopil takoj za njim. Na vrsti je bil nosilec dveh olimpijskih odličij iz Sočija Prevc, vodilni tekmovalec v svetovnem pokalu pa je bil s 87,5 metra edini med vodilnimi, ki ni preskočil 90-metrske znamke.

Nova izzivalca sta za Prevcem postala Japonec Taku Takeuchi in Čeh Roman Koudelka, ki sta pristala pri 93 in 93,5 metra. A da je možno skočiti precej več, je nato dokazal svetovni prvak v poletih Freund, ki je s 96 metri še enkrat izboljšal rekord skakalnice, a zaradi slabšega doskoka prejel malenkost nižje ocene. To je bilo dovolj, da je ugnal tudi zmagovalca novoletne turneje Krafta, ki je bil meter krajši in se moral na koncu zadovoljiti z najnižjo stopničko zmagovalnega odra. Na vrhu je bil le še 25-letni Velta, doslej še brez zmage v svetovnem pokalu, ki je ponovil daljavo iz prve serije in kljub neizkušenosti dokazal izjemno psihično stabilnost. Dolžina skoka, boljši doskok, sodniške ocene in odbitki zaradi razmer na skakalnici pa so zadostovali za zmago, že četrto Norveško na 50. svetovnem prvenstvu nordijskih smučarjev. Razlika na koncu je bila 0,4 točke ali 20 centimetrov.

Tekma je vnovič nakazala tudi razmerje moči pred ekipno tekmo. Norvežani so imeli med prvimi devetimi tri, Nemci med enajstimi štiri. V nedeljo bo v Falunu tekma mešanih moško-ženskih ekip.