Hidria proti družbi IBE

Odvetnika Hidrie inženiring in Adrie Mobil včeraj nista dajala izjav, bolj zgovoren je bil Miha Paternoster, ki zastopa družbo IBE. Proti njej je namreč Hidria inženiring napovedala regresni zahtevek – od njih torej terja odškodnino, če bi izgubili v tožbi z Adrio Mobil. »To pomeni, da nas Adria Mobil nima za odgovorne, Hidria pa pač zasleduje svoje interese,« je povedal. Družba IBE je bila pripravljalec gradbene dokumentacije oziroma odgovorni vodja projekta, vendar, kot je dejal Paternoster, je načrte gradbenih konstrukcij projektirala ljubljanska družba Mekoni.

Vsi delali po pravilih, a zapadle so rekordne količine snega

Diametralnost stališč med Adrio in Hidrio se je pokazala že takoj po dogodku pred dvema letoma. V Hidrii so takrat zatrdili, da je bil objekt »projektiran, revidiran in izveden v skladu z vsemi veljavnimi evropskimi in slovenskimi standardi. Konstrukcija je obtežitve, za katere je projektirana, tudi zdržala.«

A narava se pač ne ozira na standarde, takrat so namreč na Dolenjskem v zelo kratkem času zapadle rekordne količine snega. Obremenitev strehe oziroma sončne elektrarne je bila tako približno dvakrat večja od mejne obremenitve, določene po evropskih standardih.

V Adrii Mobil so zatrjevali, da so sončno elektrarno v celoti vzdrževali v skladu s projektno dokumentacijo in navodili izvajalca. Snega s strehe pa da niso očistili zato, ker je »v projektni dokumentaciji, ki jo je za sončno elektrarno pripravila prav Hidria inženiring, jasno zapisano, da sončna elektrarna ni pohodna«.

Obravnava naj bi se na novomeškem okrožnem sodišču začela maja, v tem času morajo vse strani preučiti obsežno in zahtevno pripravljalno gradivo.

Sanacija objekta v Adrii Mobil je v polnem teku, končali naj bi jo še letos.