The Lorries – v nasprotju s sorodnimi The Sisters of Mercy in The Mission – nikoli niso bili prvoligaški bend, a jim je prav ta položaj utrjeval in pozneje za vedno utrdil kultni status. Sprva razumljeni kot tisti, ki bodo nadomestili Joy Division, se niso obremenjevali z etiketami in so z vse večjo samozavestjo gradili svoj zvok, bogato nadgrajen z rezkimi kitarskimi nanosi in maničnimi ritem mašinami. Že s celovečernim prvencem Talk About the Weather (1985) so stopili stran od takrat predvidljivega in punkovsko-gotske stereotipe raje nadomestili z golo funkcionalnostjo, se pravi z osrednjim zvočnim učinkom, kjer so bili vzorci melodij podrejeni raznolikim ritmom na temnih matricah. Nobeni inspiraciji niso obrnili hrbta; prav s pomočjo starih fraz iz fonda minimalizma in rustikalne psihadelije so še dodatno potencirali monumentalnost svojih neposrednih pesmi.

Te so do potankosti razvili na nasledniku Paint Your Wagon (1986), kjer so svoj manični zvok pripeljali do meje cerebralnega. Prva petletka pod okriljem neodvisne založbe Red Rhino Records je tako še danes kronski dokaz kreativnosti, utemeljene na principu namensko zreducirane izvajalske potence, da bi dosegli čim večji učinek (ne)ugodja, s katerim bi poudarili fizično in mentalno turobnost. Njihov organski industrial je namreč mimo načrtnega forsiranja temačnosti in teatralnosti reinkarniral nekatere zgodnje psihadelične tokove v popularni glasbi in času primerno mutiral v privlačne gotske me(n)talne pejsaže. Red Lorry Yellow Lorry so bili prepolni gverilskih idej, ki jih še danes slišimo v bendih sorodnih usmeritev in katerih dediščina se nikoli ni in ne bo poslušala v polju nostalgije.

Prav neizdani posnetki iz treh seans na BBC (1983–1984), vključno z nikoli prej ali pozneje slišano Conscious Decision, vpeljejo poslušalca v njihovo raznorodno predzgodbo, tik preden jih je zajel temni val, kjer je v grobem (Monkeys On Juice) že slutiti poznejšo prihodnost, a je zaslediti še več postpunkovskega lovljenja in stilske dezorientacije. Vse preostalo je primerno za vsako darkersko poslušalnico, ki da kaj nase – med drugim se posluša kot primerno ogrevanje za nocojšnji tematski večer Shadowtime v klubu Cios na Parmovi.