"Vremenska napoved je dobra, pa čeprav bo čez dan toplo. Glavno, da bodo noči jasne, na ta način bomo obdržali debelino snežne podlage, ki bo hkrati ostala tudi trda," je pred pestrim dogajanjem prihajajoči konec tedna na Pohorju dejal vodja tekmovanja za 51. Zlato lisico Gorazd Bedrač. Ker pa ničesar noče prepustiti slučaju, je od začetka tedna v Mariboru tudi največji strokovnjak za pripravo tekmovalnih prog na svetu, Avstrijec Christian Steinbach, ki z nasveti pomaga številnih organizatorjem tekem svetovnega pokala. Pod njegovim strokovnim vodstvom so mariborski organizatorji v ponedeljek s pomočjo injekcijske deske že vbrizgali vodo (500 kubičnih metrov) v sneg na spodnjem delu proge, danes pa bodo enako naredili še na zgornjem delu veleslaloma.

Snežna podlaga bo ostala kakovostna do konca tedna

Christian Steinbach iz Kitzbühla je izumitelj metode vbrizgavanja vode v sneg s pomočjo posebne deske z nekaj tisoč majhnimi luknjicami. Na ta način se poveča gostota snega, s 350 na 580 kilogramov na kubični meter, tako da je proga zelo trda, vendar sneg vseeno ni pomrznjen in leden (teža ledu je sicer 900 kilogramov na kubični meter). Trda, ne poledenela proga, omogoča tudi tekmovalkam z višjimi startnimi številkami dokaj enakovredne tekmovalne razmere, hkrati je tudi bolj varna, saj med vratci ne nastajajo luknje.

Gorazd Bedrač je ob tem dodal: "Hkrati pa z injekcijskim vbrizgavanjem vode snežna podlaga ostaja trda tudi v toplem vremenu, saj na površini snega ni vode, ki bi se topila. Na ta način bo snežna podlaga ostala kakovostna do konca tedna."

Na pomoč bodo priskočili tudi Kranjskogorčani

Pomembno pa bo tudi delo na progi med obema tekmama, sobotnim veleslalomom in nedeljskim slalomom. Ker je na tako trdi progi v toplem vremenu - v nedeljo lahko celo dežuje - zelo pomembno glajenje proge s smučmi po vsaki tekmovalki, bodo Mariborčanom na pomoč priskočili tudi Kranjskogorčani. Konec tedna bo ekipi Andreja Rečnika, vodji proge, tako pomagalo tudi trideset smučarjev - drsalcev pokala Vitranc, ki to delo opravljajo na moških tekmah za svetovni pokal v Podkorenu.