Tradicionalni karneval se je kot ponavadi začel s slovesno predajo mestnih ključev karnevalskemu kralju Momu. Kralju, ki je simbol karnevalskega preobilja in ekstravagance, je ogromen ključ v petek predal župan Ria de Janeira Eduardo Paes in izrazil zadovoljstvo, da mu lahko simbolično predaja nadzor nad mestom in njegovimi prometnimi težavami.

Mimohod 12 najboljših šol sambe

Vrhunec pustnega karnevala je mimohod 12 najboljših šol sambe v državi, od katerih ima vsaka povprečno 5000 članov. Vsaka šola ima od 65 do 82 minut časa, da na 750 metrov dolgi progi v sambdromu pred okoli 80.000 gledalci prikaže svojo tematsko predstavitev. Šole se vsako leto potegujejo za laskavi naslov najboljše.

(Foto: Reuters)

Letos je uvod v tradicionalno parado najboljših šol sambe začel klub Unidos de Viradouro z okoli 3600 domiselnimi kostumi nastopajočih in sedmimi ogromnimi tematskimi vozili.

»Mimohod največjih« je sicer zgolj uradni del pustnih rajanj, saj ulični karnevali v Braziliji potekajo že več tednov pred tem.

Med občinstvom tudi prababice in dojenčki

Tokratni mimohod v Riu si je ogledalo več kot 72.000 ljudi, od prababic do dojenčkov, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Na znamenitem sambodromu je zaplesal tudi španski tenisač Rafael Nadal.

(Foto: AP)

Čeprav je vzdušje v Riu praznično, so mestne oblasti za zagotavljanje varnosti vpoklicale 15.000 policistov. Med največjim karnevalom na svetu je ob plesu sambe in drugih divjih ritmih sicer dovoljeno vse in še več. Znan je predvsem po brezmejnem uživanju, praktično golih dekletih in zabavi brez meja.

V rajanju dve smrtni žrtvi

Po navedbah brazilskih oblasti sta doslej v karnevalskem rajanju umrli dve osebi.

Rio velja za središče karnevalskega dogajanja v Braziliji, čeprav pustne norčije zavladajo po vsej državi. Poleg karnevala v Riu sta najbolj znana še tista v Salvadorju da Bahii in Recifeju na severovzhodu države. Tamkajšnja tradicionalna pustna povorka Galo de Madrugada vsako leto privabi dva milijona maškar in zabave željnih.