Očitno je res nekaj v slovenskem mesu, da pomaga do uspehov v zimskih športih. Smučar prostega sloga Filip Flisar je v šali zatrdil, da je do svetovnega naslova prišel s pomočjo pohorske šunke. In kdo ve, morda slovensko meso pomaga tudi Tedu Ligetyju, ki je največ zmag v svetovnem pokalu osvojil v Kranjski Gori. Ni namreč skrivnost, da ima ameriški alpski smučar rad slovensko hrano. Lani januarja je na sončno stran Alp prišel celo iz Zagreba, kjer je odpadla tekma svetovnega pokala, ko si je v slovenski prestolnici privoščil konjski burger. »Bi jedli horseburger, če bi bili v Sloveniji?« je zapisal zraven fotografije na socialnem omrežju twitter.

Dva meseca kasneje je bil spet v Sloveniji. Na podkorenski strmini se je vpisal v zgodovino, saj je dobil že šesto zmago na kranjskogorskih veleslalomih. Še nobenemu smučarju ni uspelo na enem prizorišču tolikokrat zmagati v isti disciplini. S tem je na pokalu Vitranc prehitel legendarnega Italijana Alberta Tombo, ki je zmagal petkrat, blizu je še Avstrijec Benjamin Raich s štirimi zmagami. »Teren v Kranjski Gori mi resnično ustreza. Zgornji in spodnji del sta precej strma, sredinski pa ima vse veleslalomske prvine, čeprav je morda po televiziji videti položen. Zdi se mi, da lahko na njem pokažem vse svoje znanje in to mi dobro uspeva. Tudi ta del Slovenije mi je všeč, kar je še en dejavnik, ki pripomore k uspehu. Narava je lepa, ljudje nas vedno lepo sprejmejo,« je lani s širokim nasmeškom v Kranjski Gori dejal Ted Ligety.

Všeč mu je tudi Ljubljana, kjer je bil prvič konec leta 2008. Tedaj je prišel na povabilo prijatelja Jureta Koširja, ko sta skupaj sodelovala pri promociji smuči. Ni ga bilo potrebno spraševati, saj je kar sam od sebe zatrdil, da so dekleta v Sloveniji lepa. Hkrati je napovedal, da se bo udeležil zgodovinskih ameriških volitev, ko je nato tudi s svojim glasom poskrbel, da je Barack Obama postal prvi temnopolti predsednik Združenih držav Amerike.

Ligety je doma iz Park Cityja. V mladosti je igral ameriški nogomet, smučal na vodi in se ukvarjal z gorskim kolesarstvom. Poleg Kranjske Gore in Ljubljane v Evropi rad obišče Garmisch-Partenkirchen, kjer ima smučarskega prijatelja. To je Felix Neureuther, s katerim ima podoben odnos, kot ga imata Lindsey Vonn in Maria Höfl-Riesch. »S Felixem se druživa od leta 2003. Lepo je imeti prijatelja v svetovnem pokalu. Pogosto prihajam v Garmisch-Partenkirchen. Prav tako večkrat trenirava skupaj,« je dejal Ligety.

Za razliko od večine Američanov ga domači ligi NBA in NHL ne zanimata preveč, a vseeno si ogleda kakšno tekmo lige NBA. Vedno v olimpijski dvorani v Salt Lake Cityju, kjer igra njegov priljubljeni Utah. »Združene države Amerike so izjemno velika država, ki ima svojo prioritetno listo najpopularnejših športnih panog. Ne glede na to, kako uspešni smo smučarji, in v zadnjih letih smo zelo, se alpsko smučanje po priljubljenosti nikoli ne bo kosalo z ameriškim nogometom, košarko in nekaterimi drugimi športi. Vseeno mislim, da je alpsko smučanje tudi pri nas popularen šport, še posebno v regijah, kjer so smučišča in tekme svetovnega pokala,« pravi.

Talent je dokazal že v mladinski konkurenci, ko je postal svetovni slalomski podprvak in to kje drugje kot v Sloveniji v Mariboru. Toda ker sprva ni imel sponzorjev, se je na eni od tekem v Söldnu pojavil s čelado, na kateri je na prostoru za sponzorje napisal: oči – mami (»dad – mam«), s čimer je nakazal, da sredstva črpa iz družinskega proračuna. Situacija se je spremenila s prvimi zmagami v svetovnem pokalu. Ves čas blesti v veleslalomu, zato so mu v karavani kmalu nadeli vzdevek Gospod veleslalom. V tej disciplini je osvojil že pet malih kristalnih globusov v svetovnem pokalu, eno zlato odličje na olimpijskih igrah in tri na svetovnih prvenstvih, nazadnje v petek v Beaver Creeku. Zraven ima še eno zlato olimpijsko kolajno v kombinaciji in dve zlati (kombinacija in superveleslalom) in dve bronasti (veleslalom in kombinacija) s svetovnih prvenstev.

Njegova največja želja ostaja, da bi nekoč osvojil veliki kristalni globus za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala, toda v ostalih disciplinah je predaleč od najožjega svetovnega vrha. Ligety je dejaven tudi na poslovnem področju. Skupaj s Carlom Salminijem ima v lasti podjetje Shred, ki se ukvarja s prodajo smučarskih očal in je vse bolj uveljavljeno tudi v svetovnem pokalu.