Brez javnih pojasnil so pri odbojkarskem klubu ACH Volley prejšnji teden zamenjali trenerja. Že dalj časa se je čutilo, da uprava kluba z delom Tomija Šmuca ni zadovoljna, a redki so pričakovali tako drastično potezo. Še toliko bolj, ker je ACH Volley osvojil slovenski pokal, končal nastope v ligi prvakov in v državnem prvenstvu pod vodstvom Šmuca zmagal na vseh tekmah. Nasledil ga je Bogdan Kotnik, ki ima pred seboj dve nalogi – osvojiti srednjeevropsko ligo in dokončati delo v slovenski ligi.

Status Šmuca kljub temu ni povsem rešen. »Nisem več trener, sem pa še vedno član kluba. Podpisal sem dvoletno pogodbo, tako da bom zraven kluba tudi prihodnje leto. Verjetno se bom več ukvarjal z mladimi igralci in iskal nove talente. Več bo jasno v prihodnjih tednih,« je dejal Šmuc, ki še naprej prejema redna izplačila in preostale ugodnosti, ki so zapisane v pogodbi, kot takrat, ko je vodil ekipo. »Uradni razlog, da nisem več trener, zagotovo ni rezultatski, čeprav v ligi prvakov nismo bili povsem konkurenčni. Upravo kluba bolj moti moj drugačen pristop. Mogoče sem bil preveč liberalen,« je pristavil.

Šmuc se lahko pohvali, da v slovenski ligi ni oddal nobene točke. Njegov naslednik Kotnik jo je že na prvi tekmi končnice proti Calcitu, ko je ACH Volley v Kamniku zmagal le s 3:2 (ob tem rezultatu zmagovalec dobi dve točki, poraženec eno). »Še vedno se je vsakega trenerja ocenjevalo na podlagi rezultatov. Zgolj rezultati dajo dejanski vpogled v delo trenerja. Nekdo lahko na treningih opravlja super delo, a če ni rezultatov, je trener neuspešen. V domačem prvenstvu smo na vseh tekmah zmagali. Izgubili smo le sedem nizov. Na koncu je bila neprijetna situacija. Če trener ne odide zaradi slabih rezultatov, je težko utemeljeno razložiti, zakaj mora iti stran,« je prepričan Šmuc.

Na očitke, da je njegova ekipa igrala preveč mlahavo in brez borbenosti, odgovarja, da gre za posledico igranja v slovenski ligi, kjer je bil ACH premočan nasprotnik. »Težje je biti favorit kot izzivalec. Bil sem že v obeh situacijah, zato vem, kako je. ACH je favorit, ki hoče oba naslova. Toda če štirikrat igraš proti istemu tekmecu in ga štirikrat premagaš s 3:0, je potem težko obdržati motivacijo in borbenost tudi na peti medsebojni tekmi, ko prav tako veš, da boš zmagal. Na takšni partiji je težko pričakovati spektakularno predstavo,« je rekel. »Na teh tekmah sem ponudil priložnost mladim igralcem, zato smo tudi izgubili teh sedem nizov. Če bi vedno igrali na vso moč, si upam trditi, da bi vse tekme dobili s 3:0. A to ni bilo v mojem interesu. Če izgubimo kakšen niz in ob tem dobijo priložnost tudi mlajši, potem je lahko to le pozitivno,« je dodal Šmuc, ki se je od igralcev poslovil v dobrem odnosu: »Z vsemi sem se lepo razumel. Njihovih pripomb nisem slišal. Vsakemu igralcu bi se zahvalil. Nihče noče v ligi prvakov izgubljati na tak način, kot smo mi, toda marsikateremu igralcu bo letošnja izkušnja prišla zelo prav.«

Vodstvo kluba in trener so med sezono poslušali tudi očitke, da so se izneverili prvotni napovedi, da bo ekipa ACH Volleyja povsem slovenska. »Na začetku leta so imeli veljavno pogodbo le trije igralci. Med njimi je bil Jan Klobučar že z mislimi v tujini, Mario Koncilja je tudi razmišljal o odhodu, osredotočen na klub je bil tako le Matija Pleško. Iz tega smo začeli graditi. Uspelo nam je sestaviti solidno ekipo. Žal smo naleteli na problem pri mlajših slovenskih reprezentantih, ki so se raje odločili za druge klube. Razlogi so bili različni, tudi to, da naš klub ne izpolnjuje finančnih obveznosti in da situacija v klubu poleti ni bila jasna. Nič jim ne zamerim, a je škoda, da nam ni uspelo sestaviti povsem slovenske ekipe,« pravi zdaj že nekdanji trener ACH Volleyja.

Motivacije za prihodnost Šmucu ne primanjkuje. »Cilji so veliki. V Sloveniji ni veliko priložnosti za vrhunsko odbojko. V tem primeru si je treba najti drug klub ali pa tudi drugo starostno skupino. Z glavo skozi zid ne bom šel,« pravi. Trenutno novega selektorja išče slovenska moška reprezentanca, toda Šmuc o tej vlogi ne razmišlja. »Za selektorja še ni pravi čas. To delo bo moral prevzeti kdo drug. Kljub temu ne trdim, da kdaj v prihodnosti ne bi rad bil selektor.«