AbbVie je biofarmacevtska družba, delujoča na področju razvoja inovativnih zdravil, ki trenutno zaposluje 33 ljudi. Podjetje je nastalo v letu 2013 po razdelitvi podjetja Abbott na globalni ravni, kar pomeni, da gradijo na 125-letni tradiciji uveljavljene farmacevtske družbe. Družba AbbVie v 170 državah skupno zaposluje 25.000 ljudi, predstavništvo v Sloveniji pa deluje tudi za območje Hrvaške in druge države nekdanje Jugoslavije.

Zaposlujejo predvsem strokovnjake s področja naravoslovnih znanosti. Ob razvijanju svojih zaposlenih precej pozornosti namenjajo tudi sodelovanju z zunanjimi partnerji, kot so raziskovalci, druga podjetja, zdravstvena združenja, zagovorniki bolnikov.

Potencialne svoje sodelavce želijo prepoznati že med študijem, zato sodelujejo s fakulteto za farmacijo, medicinsko fakulteto in ekonomsko fakulteto, nedavno pa so zaposlili strokovnjaka – farmacevta, ki je več let delal v tujini. Vrhunsko znanje in usposobljeni ljudje so srčika njihovega delovanja, zato podpirajo vračanje slovenskih strokovnjakov v domovino pa tudi »uvoz možganov«. Nedavna Addecova raziskava o konkurenčnosti držav v boju za talente je namreč pokazala, da je Slovenija na področju, ki obravnava pritok kvalificirane delovne sile, šele na 79. mestu od skupno 92 držav.

Po mnenju Natalije Podjaveršek Petković v Zlati niti vztrajno sodelujejo, ker »je odlično orodje za diagnosticiranje odnosa med zaposlenimi in organizacijo, kjer so zaposleni. Vodstvo društva se zaveda, da so uspehi in prihodnost odvisni od zaposlenih in Zlata nit je eden od objektivnih načinov, da dobimo informacije, katera področja moramo izboljšati. Zdaj še bolj razumemo, da naš uspeh temelji na uspehu naših zaposlenih. Še bolj razumemo, da je napredek hitrejši pri skupnem kot individualnem delu. Zaposlenim tudi zato zagotavljamo zdravo in navdihujoče delovno okolje ter jih vključujemo tudi v procese odločanja.«

Zaposlenim je na razpolago sistem uvajanja in izpopolnjevanja, izdelujejo letne individualne načrte izobraževanja, letne razgovore, prav tako pa so zaposlenim na voljo delavnice za razvoj strokovnih in vodstvenih veščin pa tudi takšne, ki jim pomagajo pri usklajevanju zasebnega in poslovnega življenja. Sodelavcem želijo omiliti vsakodnevni stres, zato so uvedli fleksibilni delovni čas in dodatni dopust za starše z majhnimi otroki. Organizirajo različne športne aktivnosti in dnevno z zdravimi prigrizki skrbijo tudi za zdravje zaposlenih. V podjetju, v katerem je več kot tri četrtine žensk, med njimi so mnoge mamice z majhnimi otroki, se trudijo, da bi z izbranimi ukrepi zaposlenim olajšali usklajevanje poklicnega in družinskega življenja.

Družba se zavzema za družbeno odgovorne programe in ekološko ozaveščenost. Podjetje AbbVie je dobitnik certifikata družini prijazno podjetje. Zaposleni redno sodelujejo v humanitarnih akcijah, skrbijo za reciklažo odpadnega materiala in zdravo prehrano. jpš